Gisteren was er veel onduidelijkheid over de avondklok. Blijft de avondklok in Nederland gelden of niet? Dit vraagt heel Nederland zich momenteel af. Gisteren leek het erop dat de avondklok per direct opgeheven zou worden. Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen rechtszaak dat de avondklok per direct opgeheven moest worden. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat bij de invoering van de avondklok geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Deze Wbbbg is dus ingezet terwijl er geen sprake was van de bijzondere spoedeisendheid die nodig is om gebruik te kunnen maken van deze wet, aldus rechtspraak.nl.

Het kabinet tekende gisteren gelijk hoger beroep aan en heeft verzocht om het opheffen van de avondklok in Nederland uit te stellen. Het hof ging hiermee akkoord waardoor de avondklok nu gewoon blijft gelden tot in ieder geval vrijdag, wanneer het hof het beroep behandelt. Waarschijnlijk doet het hof vrijdag gelijk uitspraak hierover. Gisterenavond is een nieuwe spoedwet over de avondklok door de koning ondertekend en direct naar de Raad van State gezonden. Deze spoedwet wordt vandaag ingediend bij de Tweede Kamer. Door deze spoedwet kan de avondklok blijven bestaan. Gelukkig waren er gisteravond na 21 uur geen noemenswaardige problemen op straat, het bleef overal rustig.

Lees ook: Rechter zet per direct streep door avondklok

Print Friendly, PDF & Email