Minister Grapperhaus van Justitie laat in een eerste reactie weten de uitspraak te bestuderen maar het opheffen van de avondklok kan niet worden uitgesteld door het aantekenen van een hoger beroep. Volgens de NOS moet de avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde gronden genomen, oordeelt de rechter. Inmiddels is bekend gemaakt dat de Nederlandse Staat de schorsing van de avondklok zal aanvechten via een zogeheten spoedappèl. 

avondklok blijft voorlopig van kracht 

De rechter werd dan gevraagd om de uitspraak te schorsen in afwachting van het aantekenen van een hoger beroep. Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdagvond het vonnis van de rechter in kortgeding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Nederlandse overheid, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis.

"We hadden er niet meer op gehoopt, omdat we al eerder zaken hebben verloren en dus het geloof hadden opgegeven. Maar deze zaak is zo evident en dat heeft de rechtbank nu ook ingezien."

Er wordt op dit moment overlegd met de landsadvocaat over de gevolgen van het vonnis en de vraag of het kabinet in hoger beroep gaat. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van de uitspraak zijn voor de boetes die zijn opgelegd voor overtreding van de avondklok.

een flinke opsteker

De avondklok werd ingesteld op basis van een noodwet waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer. De rechtszaak was aangespannen door de stichting Viruswaarheid, die wordt geleid door Willem Engel en Jeroen Pols. Zij stelden dat de “inperking van grondrechten, die zijn verankerd in de grondwet en internationale verdragen, niet zo maar terzijde kunnen worden geschoven”.

Lees ook: Avondklok blijft politiek probleem in verkiezingstijd

Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus
Print Friendly, PDF & Email