We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en nog zitten we midden in de coronacrisis. Iedereen is het meer dan zat en hunkert naar een beetje vrijheid. Deze situatie vraagt mentaal en fysiek enorm veel van de mens. Ook de economische impact is heftig. De horeca ziet het inmiddels echt niet meer zitten, die zijn al sinds veertien oktober dicht en blijven voorlopig ook nog dicht. Gisteren is tijdens de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de jonge bekend gemaakt dat we iets meer lucht krijgen, maar wel met het oog op het beschermen van kwetsbare mensen en het toegankelijk houden van de zorg. Vanaf één maart mogen het voortgezet onderwijs en het mbo deels hun deuren weer openen. Leerlingen en studenten kunnen vanaf één maart minimaal één dag in de week fysiek weer naar school. Dit moet bijdragen aan het welzijn van de jongeren en zorgen voor betere leerprestaties. Wel is het noodzakelijk dat iedereen in de school zich houdt aan de 1,5 meter afstand regel en een mondkapje draagt.

Minister Slob (Voortgezet Onderwijs): “Ik ben blij dat alle leerlingen met enige regelmaat weer fysiek naar school kunnen. Daar leren ze het beste. Bovendien is dit heel belangrijk voor het welzijn van jongeren. Nu kunnen ze elkaar weer ontmoeten buiten het scherm. Natuurlijk hoop ik dat ze snel weer vijf dagen met elkaar in de klas kunnen zitten, maar we moeten voorzichtig blijven en tegelijkertijd kwetsbaren in de samenleving beschermen.”

Minister Van Engelshoven (MBO): “Er komt meer lucht voor studenten in het mbo. Een eerste stap, die hard nodig is. Naast de ruimte die er voor kwetsbare studenten, praktijkonderwijs en examens al was, kunnen studenten ook een dag per week reguliere lessen volgen. Elkaar weer iets vaker kunnen ontmoeten is waardevol en belangrijk om de sombere situatie waar veel studenten in verkeren enigszins te verlichten.’’

Ook mogen jongeren tot en met 26 jaar weer met meer dan 2 personen buiten sporten. De avondklok en de lockdown blijven tot minstens 15 maart van kracht. Contactberoepen (m.u.v. sekswerkers) mogen ook weer vanaf 3 maart aan de slag, de kappers zullen het druk hebben met alle coronakapsels. Uiteraard zijn hier wel regels aan verbonden, je moet reserveren en er moet een corona-check bij de klant gedaan worden op eventuele klachten. Ook moet je een mondkapje dragen en waar mogelijk is, 1,5 meter afstand houden, al lijkt met dit laatste erg lastig tijdens het knippen. De rijscholen mogen ook weer aan de slag vanaf 3 maart, iedereen kan weer gaan lessen en praktijkexamen afleggen. De enorme wachtlijsten kunnen nu eindelijk weggewerkt gaan worden. 

De winkels mogen vanaf 3 maart klanten op afspraak ontvangen, 2 klanten per verdieping. Klanten die hier gebruik van willen maken moeten zich 4 uur van tevoren bij de winkel aanmelden. Een bezoek moet minimaal 10 minuten duren om te voorkomen dat er te veel klanten afwisselen en op deze manier moet contact tussen klanten worden voorkomen. Mondkapjesplicht blijft hier gelden. De vliegverboden voor bepaalde landen die 23 januari zijn afgekondigd, blijven gelden tot minimaal 4 maart. Het is afwachten wanneer we weer lekker uiteten kunnen of ergens lekker op een terrasje kunnen gaan zitten. Alle regels die gisteren tijdens de persconferentie zijn aangekondigd zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid.  

Lees ook: Stagetekorten in mbo door aanhoudende coronamaatregelen

Print Friendly, PDF & Email