Ook de Nederlandse Spoorwegen zijn hard getroffen door de gevolgen van de coronacrisis, vandaag maakte zij bekend dat zij vorig jaar het jaar hebben afgesloten met een nettoverlies van maar liefst 2,6 miljard euro. Dit is veel hoger dan eigenlijk was verwacht. 2019 was voor de NS gelukkig wel een topjaar, ze hadden toen een nettoresultaat van 215 miljoen euro. De slechte resultaten van afgelopen jaar zijn uiteraard te verklaren door de lage aantallen reizigers die gebruik hebben gemaakt van de trein, vanwege de coronamaatregelen. 

Marjan Rintel, president-directeur bij NS: “Ik wil een groot compliment maken aan onze collega’s die tijdens de pandemie in moeilijke omstandigheden reizigers zijn blijven vervoeren. In 2021 willen we er opnieuw voor de reiziger staan. We zijn dankbaar voor de beschikbaarheidsvergoeding die tot september 2021 van kracht is. Voor het in stand houden van de dienstregeling van dit jaar en de nieuwe dienstregeling in 2022 en daarna hebben we – gezien de lagere reizigersaantallen – nieuwe financiële afspraken nodig. Dit ondanks het besparingsprogramma van € 1,4 miljard dat NS in de periode tot en met 2024 doorvoert. Naast een beschikbaarheidsvergoeding voor het rijden van treinen in deze moeilijke periode, blijven op de lange termijn investeringen in het spoor nodig om Nederland bereikbaar te houden. Door de enorme woningbouwopgave zal de vraag naar openbaar vervoer op lange termijn uiteindelijk weer sterk toenemen.”

Ook de winkels en horeca op de stations draaiden door de gevolgen van de coronacrisis minder omzet. Er wordt verwacht dat het Hoofdrailnet tot zeker 2024 zwaar verlieslatend is. De NS verwacht dat pas in 2025 op zijn vroegst terug te zijn op het reizigersniveau van 2019. De Nederlandse Spoorwegen is een besparingsprogramma gestart van 1,4 miljard euro wat tot 2024 gaat duren. Ze willen 1,4 miljard euro gaan besparen door een krimp van de organisatie, met onder andere het schrappen van ongeveer 2300 banen.

Lees ook: Iets minder agressie tegen NS-medewerkers

Print Friendly, PDF & Email