We zitten al ongeveer een jaar met de coronaproblematiek in ons maag. Dit zorgde afgelopen jaar onder andere voor fors minder reizigers in het openbaar vervoer. Je zou denken dat er dan ook fors minder agressie tegen medewerkers in het openbaar vervoer zou zijn. Het aantal agressie-incidenten tegen NS-medewerkers is volgens veiligheidscijfers van de Nederlandse Spoorwegen afgelopen jaar licht gedaald, met 17 incidenten minder dan het jaar ervoor (2019). In 2019 waren er 678 agressie-incidenten en in 2020 waren dat er 661. Je zou eigenlijk verwachten dat dit cijfer nog veel lager zou zijn, er wordt minimaal gereisd en dit zou dan ook voor veel minder agressie-incidenten tegen medewerkers moeten zorgen.

Faisal werkt ruim vijf jaar als medewerker Veiligheid en Service en merkt dat corona dit jaar veel invloed heeft op zijn werk: “Juist overlastgevers trekken zich minder aan van coronamaatregelen. Doordat er minder reizigers zijn, worden overlastgevers meer zichtbaar. Samen met mijn collega’s houd ik toezicht en handhaaf ik de orde, rust en veiligheid op het stations. Een veilige reis voor de reiziger staat bij ons voorop.”

Wat opvallend was aan de veiligheidscijfers van NS was dat het aantal agressie-incidenten verschoven zijn van de trein naar het perron. Incidenten op het station zijn vaak makkelijker en sneller op te lossen door politie en NS-medewerkers dan in de trein. Sinds 1 juni wordt er door NS bijgehouden wat corona gerelateerd is, 83 van de 661 incidenten in heel 2020 waren corona gerelateerd. De agressie-incidenten betroffen: bedreiging, dreigen met een wapen, verzet bij aanhouding, lichamelijk geweld, bespugen en aanranding. NS noemt de cijfers teleurstellend op hun website.

Lees ook  Nieuwe intercity gaat deze zomer rijden

Lees ook: Spoorbaas NMBS wint en sluit 44 stationsloketten

Print Friendly, PDF & Email