De Nederlandse Spoorwegen maakte vandaag bekend dat ze met de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) gaan samenwerken. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend door NS en de Raad van de Kinderbescherming. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud die een strafbaar feit plegen in de trein of op het station kunnen voortaan een taakstraf krijgen die op het station uitgevoerd moet worden. 

Aanleiding van de samenwerking is een incident in 2019 waar twee jongeren een trein beschadigden en hun taakstraf bij NS uitvoerden. Pepijn de Wijs (RvdK) was als raadsonderzoeker hierbij betrokken. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er nu een overeenkomst is afgesloten zodat in de toekomst meer jongeren hun taakstraf bij NS kunnen uitvoeren”, aldus De Wijs. De overeenkomst is uniek, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur van de RvdK: “NS is de eerste grote organisatie waarmee we zo’n samenwerking aangaan. We willen gaan verkennen of andere landelijke organisaties hier ook voor openstaan.”

Het belangrijkste doel van deze samenwerking is dat jongeren zicht bewuster gaan worden van de gevolgen van de schade die ze hebben aangericht. Hopend dat ze in de toekomst deze fout niet nog een keer gaan maken. Deze samenwerking is tot stand gekomen naar aanleiding van een incident in 2019, waarbij twee jongeren een trein hadden beschadigd en hun daarvoor gekregen taakstraf bij de NS moesten uitvoeren. De taakstraf zal grotendeels bestaan uit bijvoorbeeld het schoonmaken van de stationshal of het opruimen van zwerfafval.

NS hoopt dat de samenwerking bijdraagt aan de bewustwording onder jongeren. “We zetten ons elke dag in om het in onze treinen en op stations zo veilig mogelijk te maken. Helaas hebben we ook weleens te maken met vervelende incidenten zoals vandalisme. We geloven dat jongeren de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ze iets vernielen, als ze weten welke impact dat heeft op mijn collega’s en onze reizigers”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

“Een taakstraf helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Door het uitvoeren van een taakstraf draagt de jongere bij aan het herstellen van die schade en doet hij iets terug voor de maatschappij”, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur van de RvdK. Een taakstraf heeft ook een opvoedkundige waarde: Doordat de jongere de handen uit de mouwen moet steken, beseft hij dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn daden.”

Lees ook: Iets minder agressie tegen NS-medewerkers

Print Friendly, PDF & Email