Wie niet met de auto naar Gent wenst te komen heeft veel mogelijkheden. Het centrum van Gent bereik je vlot vanuit de stations Sint-Pieters en Dampoort. Of neem een tram of bus van De Lijn tot het centrum, dat is zelfs gratis op Shop-op Zondag. Van aan het station Gent-Sint-Pieters heb je tijdens de spits om de 5 minuten een tram naar het centrum. Zeven minuten later ben je ter plaatse. Vanaf het station Gent-Dampoort is het amper 1 kilometer naar het stadscentrum. Je kan dus zelfs te voet.
Rijd je met een fiets, brommer, moto, auto of een ander voertuig door een voetgangersstraat tussen 11 en 18 uur, dan riskeer je een boete van 58 euro.

Wij zetten de mobiliteit en de voornaamste voorwaarden voor je op een rijtje. Je kan de loketten van het Gentse Mobiliteitsbedrijf enkel op afspraak bezoeken. De shuttledienst tussen de park and ride Weba/Decathlon en het centrum en die tussen de park and ride Watersportbaan en het centrum rijden met een normale dienstverlening. Net als op het openbaar vervoer, is een mondmasker verplicht. De wandelbus rijdt opnieuw uit van maandag tot en met zaterdag, en ook op koopzondagen. Telkens van 11 uur tot 23 uur, om de 25 minuten. Ook in de Wandelbus is een mondmasker verplicht. Deelauto’s, deelfietsen en deelsteps beschouwt de stad 

Gent als transportmiddel en zijn bijgevolg niet verboden. Taxi’s mogen klanten vervoeren. Er moet een minimumafstand van 1,5 meter tussen elke persoon worden aangehouden. Het aantal personen dat kan worden vervoerd, varieert dus afhankelijk van het type voertuig. Een gezin mag in één taxi, hier is de afstandsregeling niet van toepassing. Hetzelfde geldt voor carpooling.

let op de LEZ

Kom je met de auto? Parkeer je auto gratis op een P+R of parkeer in de straat. Let op: check eerst of jouw voertuig de lage-emissiezone (LEZ) wel binnen mag. Alle P+R’s liggen aan de rand van de stad, buiten de lage-emissiezone. Van daar geraak je makkelijk in het centrum met een tram, bus, (deel)fiets of gratis shuttlebus. Er rijdt een gratis shuttlebus tussen het centrum en 2 park-and-rides: P+R Weba/Decathlon en P+R Watersportbaan. Hiermee sta je snel in de stad én weer terug bij je auto. Je kan betalend parkeren in een parkeergarage in het centrum. Parking Gent Zuid ligt buiten de LEZ. Parkeer je op straat? Hoe verder van het centrum, hoe goedkoper je parkeerplek.

Lees ook  Gents Vleeshuis wordt fietsenstalling, Gent moet zich schamen!

wandelen in Gent

Het Gentse stadscentrum is grotendeels autovrij. Een aantal drukke winkel- en horecastraten zijn voetgangersstraten. In de drukste winkel-, wandel- en horecastraten zijn tussen 11 en 18 uur enkel voetgangers toegelaten. Rijd je met een fiets, brommer, moto, auto of een ander voertuig door een voetgangersstraat tussen 11 en 18 uur, dan riskeer je een boete van 58 euro. Alleen met een rolstoel of scootmobiel mag je stapvoets door de voetgangersstraten. 

Het zijn voetgangersstraten en geen hele gebieden, zodat je met een geldige vergunning in geval van nood altijd met een auto tot dicht bij je bestemming kan geraken. Ook de Graslei wordt verkeersvrij gemaakt, maar alleen tijdens de zomermaanden, van juni tot en met september (ook dagelijks van 11 tot 18 uur). De Veldstraat is geen voetgangersstraat omdat er een drukke tramlijn door rijdt. 

Lees ook: Tijd om hotelkamer te boeken voor Gentse feesten 2021

Veldstraat
De Veldstraat is geen voetgangersstraat omdat er een drukke tramlijn door rijdt
Print Friendly, PDF & Email