Print Friendly, PDF & Email

Hubert Andela liet het bestuur van het Koninklijk Nederlands Vervoer weten dat hij na ruim 17 jaar per 1 juni uit dienst gaat als secretaris van KNV Zorgvervoer en Taxi en definitief afscheid neemt. Op 1 april 2004 kwam Andela bij KNV in dienst. Zoals we het laatste jaar vaker merkten, ligt zijn hart meer bij de belangen van ondernemers in de zuivelsector. En dat blijkt, ZuivelNL heeft Hubert Andela aangesteld als nieuwe directeur. Hij treedt in dienst volgens plan per 1 juni van dit jaar. Andela volgt daar Janine Luten op die per medio augustus vorig jaar vertrok en in de tussentijd werd oud-directeur Roald van Noort van CRV interim-bestuurder.

geen wegloper

Hubert Andela (58) is sinds 2004 directeur-secretaris van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en met recht geen wegloper te noemen, maar misschien ook niet echt een zuivelman gezien zijn jarenlange ervaring in de sector personenvervoer. Toch is hij sinds 2014 onafhankelijk voorzitter van Anevei, de vereniging van eierhandelaren en eiproductfabrikanten. Zijn bestuurstermijn bij de Anevei eindigt in de tweede helft van 2021. Andela werkte eerder als beleidsadviseur en sectordirecteur van het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Pluimvee en Eieren. Ook was hij commercieel directeur en plantmanager van Kemper BV. 

de toekomst van KNV

Binnen KNV maakte Andela vrienden en vijanden. Hij volgde Ad Toet op als directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer. Nu zal KNV-voorzitter Bertho Eckhardt in overleg met het bestuur werken aan zijn opvolging en wanneer daar op 1 juni nog niet in is voorzien, zal Eckhardt tijdelijk een aantal van de taken waarnemen, zodat de serviceverlening en de lobby van KNV goed doorloopt.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

De toekomst van KNV zelf is ook vaak onderwerp van discussie onder de leden. Steeds meer rijst twijfel over de branchevereniging als verbindende factor binnen de sector en het steeds zoeken naar een nieuwe identiteit is daar onderdeel van. De laatste tijd probeert KNV zijn weg te zoeken met het MaaS-Lab. Tijdens de coronaperiode was het KNV zelf nergens in het nieuws, noch in de media, noch op televisie. Dat terwijl verschillende brancheverenigingen met succes de aandacht zochten in alle mogelijke televisie programma’s of talkshows bleef KNV de grote afwezige. Ook werd vandaag bekend dat per 1 maart Casper Oranje (58) in dienst is getreden van KNV. Hij gaat als beleidsadviseur aan de vele zorgvervoeronderwerpen werken. Casper is jurist en heeft hiervoor onder andere bij het College voor Zorgverzekeringen en het Ministerie van Justitie gewerkt. 

Lees ook: BIJ1 wil genationaliseerd en gratis openbaar vervoer

Bertho Eckhardt
Bertho Eckhardt - voorzitter KNV en Busvervoer Nederland