Reizen, dat is waarschijnlijk het eerste ding waar we aan denken als het ergste van de coronapandemie achter de rug is. Nog nooit hebben we zo’n behoefte gehad om dingen te kunnen doen die we leuk vinden zonder dat daar allerlei regels aan verbonden zijn. De vrijheid om weer reizen te kunnen maken over heel de wereld, zonder allerlei restricties en regeltjes. Maar kunnen we in de toekomst wel weer reizen zonder restricties en regeltjes? 

Overal lezen en horen we de verhalen over landen die voorstander zijn van een digitaal coronapaspoort. Volgens nieuwswebsite NOS presenteert De Europese Unie morgen een plan voor een digitaal coronapaspoort (groene certificaat) voor EU-burgers waar hun coronastatus instaat. De Europese Unie is een groot voorstander van het coronapaspoort. Met deze pas zou een EU-reiziger toegang moeten hebben tot alle landen in de EU. 

Op deze pas kunnen 3 dingen staan, 1: of diegene gevaccineerd is tegen het coronavirus, 2: of ze reeds getest zijn op het coronavirus en 3: of ze antistoffen hebben omdat ze ziek zijn geweest door het coronavirus. Dit zou dus inhouden dat je niet alleen met een coronavaccinatie een EU-land binnenkomt, een testbewijs of aangetoonde antistoffen in het bloed zou ook voldoende moeten zijn. 

Namelijk niet iedereen zal deze zomer al gevaccineerd zijn, en het is natuurlijk niet eerlijk als deze niet gevaccineerde mensen niet op vakantie zouden kunnen gaan. Het plan is om tegen de zomervakantie het vaccinatiepaspoort rond te hebben. Morgen horen we waarschijnlijk meer hierover en het is te hopen dat we rond de zomer onze vrijheid weer tegemoet gaan.

Lees ook: Vaccinatietaxi uitkomst voor Vlaamse taxibedrijven

Print Friendly, PDF & Email