Print Friendly, PDF & Email

Dankzij een betere Europese samenwerking wordt er nu meer dan vroeger werk van gemaakt dan vroeger maar vele boetes blijven onbetaald. Niet geheel toevallig zijn het de Oosterburen die de meeste naheffingen ontvangen. Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat instanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. Zo kan bijvoorbeeld de Franse politie aan de hand van het kenteken naam en adres achterhalen via de RDW. Onbetaalde boetes kosten de gemeenten miljoenen euro’s.

Bijna dagelijks het zelfde scenario bij de luchthaven Eindhoven Airport. Vrachtwagenchauffeurs parkeren hun wagen langs de Marinus van Meelweg, of in een van de andere zijstraten, en gaan te voet verder naar de luchthaven waar ze inchecken en huiswaarts keren. Niet alleen bewoners maar ook bedrijven hebben steeds vaker last van langparkeerders in gemeenten met een industrieterrein of een luchthaven.

Het vaker kunnen beboeten van buitenlandse kentekenhouders komt ook door de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE),  waardoor de uitwisseling van kentekengegevens tussen EU-landen makkelijker kan worden  gerealiseerd. Hierdoor kunnen  de  overtredingen die met een digitaal handhavingsmiddel zijn geconstateerd, zoals snelheidsovertredingen en rijden door rood licht,  geautomatiseerd worden verwerkt.

inningspercentage buitenlandse boetes

In deze fase, dat wil zeggen tot en met de tweede betalingsherinnering, bedraagt het gemiddelde inningspercentage van alle aan buitenlanders opgelegde verkeersboetes in 2019 81,4%. De inningspercentages uit 2020 zijn nog niet beschikbaar, omdat verkeersboetes die eind 2020 zijn opgelegd of verstuurd nog open staan voor bezwaar en beroep en daarmee nog niet onherroepelijk zijn.

De Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, laat weten dat buitenlandse verkeersovertreders niet weg komen met het plegen van verkeersovertredingen in Nederland. Hij constateert dat het overgrote deel van hen de financiële consequenties van hun gedrag ondervindt en ook draagt. 

Lees ook  Sociale fraude: schrijnende omstandigheden bij vrachtwagenchauffeurs

Lees ook: Ruim 37 procent van de buitenlandse boetes blijft onbetaald

meerdere parkeerboetes verregenen of waaien weg