Print Friendly, PDF & Email

Om Nederland klaar te maken voor de mobiliteit van morgen, moet het nieuwe kabinet vervoerstromen beter aan elkaar knopen én spreiden. Dat is de boodschap die Bertho Eckhart, voorzitter van het MaaS-Lab, aan de leden wil meegeven. Een brede coalitie van 25 partijen in de Mobiliteitsalliantie, waaronder MaaS-Lab zelf, zijn alvast overeen gekomen wat de mobiliteitspassage in het nieuwe Regeerakkoord moet zijn. MaaS-Lab wil aandringen op een geïntegreerd mobiliteitssysteem met open standaarden, een MaaS-afsprakenstelsel en financiële ondersteuning voor marktpartijen om te investeren in de digitale transitie.

Mobiliteit zou niet alleen digitaal veel meer moeten worden gekoppeld, maar ook fysiek op straat, met overstappunten op aangepaste stations en nieuwe hubs. Voor een flexibel mobiliteitssysteem is flexibele en eerlijk beprijzen nodig en dus ook aangepaste fiscale regels. Als reiziger moet je per rit een eerlijke keuze kunnen maken hoe je wilt reizen: met het ov, met een deelfiets, een deelscooter of taxi, of met je eigen auto, óf misschien wel met allemaal.

MaaS-Lab is een vooruitstrevend collectief voor de mobiliteit van morgen. Mobility as a Service (MaaS) maakt het mogelijk om steeds flexibeler te worden in het plannen van een reis en het kiezen van de vervoersmiddelen die daarbij passen. Met MaaS kunnen reizigers dagelijks, of op meerdere momenten op de dag, andere keuzes maken. De ene keer een combinatie van deelauto en openbaar vervoer, de andere keer het openbaar vervoer of de eigen auto in combinatie met een (elektrische) deelfiets. Mogelijk gemaakt en aangeboden door een aanbieder waarmee de consument, de reiziger afspraken maakt in de vorm van een abonnement of een bundel. Deze flexibiliteit en keuzevrijheid houden mobiliteit voor iedereen toegankelijk. 

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

Lees ook: Hubert Andela neemt afscheid van KNV per 1 juni

Sonila Metushi (MaaS-Lab) in gesprek met Özcan Akyol over MaaS tijdens een Pitane Mobility bijeenkomst