Print Friendly, PDF & Email

De geschiedenis van de elektrische fiets begint in de 19e eeuw. Elektrisch fietsen is tegenwoordig heel normaal, bijna iedereen heeft er één in de schuur staan. Jaren geleden was de elektrische fiets een veel voorkomende verschijning onder oudere fietsers onder ons, nu is het ook onder jongeren heel normaal. Er zijn honderden verschillende elektrische fietsen te koop van verschillende merken. Welke fiets moet je dan kiezen? Hoe maak je de juiste keuze? Kees Bakker (TestKees) is consumentenvoorlichter en testredacteur van de Fietsersbond, hij volgt alle ontwikkelen met betrekking tot fietsen al jaren op de voet.

“Het lijkt misschien moeilijk om een keus te kunnen maken uit de tientallen verschillende fietsmerken. En er komen er ook nog elk jaar nieuwe elektrische modellen bij. Maar de diversiteit is minder groot dan het enorme aanbod doet vermoeden, zegt Kees Bakker (TestKees) van de Fietsersbond. Alle merken zijn aangewezen op dezelfde leveranciers van onderdelen”.

Volgens TestKees is het zo dat alle merken van elektrische fietsen zijn aangewezen op dezelfde leveranciers van onderdelen. Dit betekent dus dat je als je een keuze moet maken welke elektrische fiets je wilt kopen, je beter kan kijken naar de essentiële onderdelen van de desbetreffende fiets dan naar het merk van de fiets. Essentiele onderdelen van een elektrische fiets zijn bijvoorbeeld de motor en het versnellingssysteem. Je moet jezelf afvragen welke motor, versnellingssysteem, accu, fietshouding en comfort het beste bij jou past. Dit zou je moeten helpen om een juiste keuze te maken.

“Een merknaam heeft niet zoveel betekenis meer. De naam zegt vaak iets over het verkoopmodel of de styling. Stella bijvoorbeeld is niet in de fietsenwinkel om de hoek te koop, maar richt zich op verkoop aan huis. Gazelle is wel in de winkel te koop en onderscheidt zich vooral door de styling van de fiets. Andere merken proberen op te vallen met een bijzonder frame. Maar dat maakt voor de fiets niet zoveel uit”, aldus Kees.

Lees ook: Fietsersbond zoekt vrijwilligers voor bouw routeplanner