Print Friendly, PDF & Email

Waarom blijven we steeds maar meer spullen kopen om het vervolgens weer allemaal weg te gooien? Dit is één van de vragen die centraal staat in de nieuwste pan-Europese campagne van Swapfiets. Het Nederlandse bedrijf met de iconische blauwe band heeft als missie om steden leefbaarder, schoner en groener te maken. In de nieuwe campagne en positionering, legt Swapfiets uit dat hun product-as-a-service bedrijfsmodel de noodzakelijke verschuiving is van bezit naar gebruik. De creatie voor deze campagne komt uit de koker van reclamebureau Truus in samenwerking met Halal en Studio Beng Beng.

Van bezit naar gebruik

“Wij geloven dat er genoeg spullen op deze planeet zijn”, een duidelijke boodschap van Swapfiets waarin mensen worden gevraagd hun focus te verleggen van bezit naar gebruik en hergebruik. “Onze fietsen zijn ontworpen zodat ze extra lang meegaan en daarom kan je onze fietsen dus ook niet kopen,” stelt de campagne, die afsluit met een oproep om je aan te sluiten bij de Swapfiets-beweging.

“Er is een nieuwe generatie die terecht vindt dat bedrijven een positieve impact op de aarde moeten hebben. Die ook stelt dat we moeten nadenken over de manier waarop we alles maar consumeren of hoe wij ons verplaatsen, zegt Maurice Willemsen, Marketing Director van Swapfiets. Wij zijn onderdeel van die generatie en sluiten ons hier volledig bij aan. Met ons fietsabonnement en onze productfilosofie kunnen onze members hun ecologische voetafdruk verkleinen én maken ze impact op de leefbaarheid van steden door gebruik te maken van slimme micromobiliteit.”

Japie Stoppelenburg oprichter van Truus en met zijn bureau verantwoordelijk voor de brand refresh: “Swapfiets is een echte game changer die niet alleen fietsen promoot, maar ook een duurzame manier van ondernemen. Dat vraagt om een duidelijk statement. Inwoners van steden die op een Swapfiets rijden, behoren tot een generatie die erg begaan is met de toekomst van onze planeet. Zij willen dat dingen radicaal veranderen. Die wens vertaalden we in een moderne, frisse en positieve campagne.”

Volledig circulaire fietsen op de weg

Swapfiets is achter de schermen al enkele jaren intensief aan het werk om volledig circulaire fietsen op de weg te hebben. Een analyse toonde aan dat de Swapfiets Deluxe 7, het populairste model in Europa, inmiddels 88 procent circulair is. Het businessmodel dat stoelt op hergebruik, dwingt de ontwerpers van Swapfiets er dan ook toe om voor onderdelen te kiezen met een zo lang mogelijke levensduur. Tegen 2025 wil het bedrijf volledig circulaire fietsen hebben. Vandaag heeft Swapfiets al een zero-rubber-waste-policy, die ervoor zorgt dat geen enkel stukje rubber in de vuilbak belandt. Aldus Swapfiets op hun website.

Foto boven: Swapfiets beeldbank.

Lees ook: Swapfiets: In 2025 alleen maar circulaire fietsen