Print Friendly, PDF & Email

Verkeersplanoloog en adviseur mobiliteit stad Leuven Tim Asperges stelt vragen na de bekendmaking dat  er een kandidaat voor de uitbating van de mobiliteitscentrale een vordering tot schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid heeft ingediend. Volgens Asperges is het gruwelijke dat iedereen goed genoeg wist dat deze juridische procedures gingen komen omdat het verhaal van de mobiliteitscentrale langs alle kanten rammelt. Waarom de Vlaamse regering kost wat kost deze kamikaze-aanbesteding wilde doorzetten is voor hem een raadsel.

De Lijn haakte eerder al af, waarna er vier geïnteresseerden over bleven. De regering wees de uitbating op 2 april toe aan een van die kandidaten. Minstens een van hen heeft gebruik gemaakt om een schorsingsprocedure bij de Raad van State te starten. Daardoor is de lanceringsdatum van 1 januari niet langer haalbaar.

basisbereikbaarheid

De mobiliteitscentrale maakt een belangrijk deel uit van de nieuwe Vlaamse basisbereikbaarheid. Die vertrekt vanuit een vraaggestuurd mobiliteitsaanbod en zet in op het combineren van verschillende vervoermiddelen, oftewel combi-mobiliteit. In een reactie wordt geopperd de het wellicht beter is de hele basisbereikbaarheid even ‘on hold’  te zetten want zonder mobiliteitscentrale kan je het Vervoer op Maat niet correct organiseren en zonder VoM vallen er veel te grote gaten in het nieuwe net.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en titelvoerend burgemeester Dilsen-Stokkem liet weten dat de start van de mobiliteitscentrale op 1 januari 2022 door deze procedure niet meer haalbaar is. Op 21 april werd de officiële melding ontvangen van de Raad dat de zitting omtrent dit dossier plaatsvindt op 4 mei. De verwachting is dat de Raad een week later de beslissing zal betekenen.

GTL-Taxi, de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur vind het verzoek tot schorsing bijzonder jammer. In een tweet schrijven ze dat het geen goed nieuws is voor de gebruiker van openbaar vervoer, dat aanbod van nieuw vraagafhankelijke OV-vervoer op maat wordt opnieuw uitgesteld. “Hopelijk is het maar een kort uitstel en wordt de procedure snel afgerond.”

Tim Asperges

Tim Asperges is ruimtelijk planner en expert mobiliteit en sinds 2014 werkzaam als adviseur mobiliteit voor de stad Leuven. Daarvoor was hij adviseur mobiliteit voor het Brussels Gewest, startte hij het adviesbureau TIMENCO (huidige Tridée adviseurs) op en was hij werkzaam aan het Instituut voor Mobiliteit van de Universiteit Hasselt. Hij startte zijn loopbaan bij Langzaam Verkeer (huidige Mobiel21). 

Tim is een gedreven gangmaker in de transitie naar duurzame mobiliteit en reeds meer dan 20 jaar een spilfiguur in tal van mobiliteitsplannen en projecten. Hij besteedt steeds aandacht aan het samenspel tussen duurzame bereikbaarheid, ruimtelijke ontwikkelingen en de opwaardering van het publiek domein en zoekt op welke manier technologische vernieuwing meerwaarde kan bieden. Tim wordt gezien als bruggenbouwer die betrokkenheid van burgers en andere actoren als fundament ziet en zijn moto ‘Mobiliteit verbindt mensen’ is een zijn belangrijkste drijfveren.  

Lees ook: VVSG vraagt lanceringsdatum basisbereikbaarheid uit te stellen

Gentse tram van De Lijn