Sinds het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode van een aantal landen van oranje naar geel of groen heeft veranderd, worden er weer meer vakanties naar het buitenland geboekt. Onlangs vertelde TUI ons dat de meeste boekingen naar gele landen zoals Spanje, de Balearen, Curacao en Aruba zijn. Toch durven veel Nederlanders het nog niet aan en boeken liever een camping of vakantiehuisje in eigen land. Het is natuurlijk ook nog erg onzeker, we weten helemaal niet of er landen ineens weer op oranje of rood gaan doordat het aantal coronabesmettingen oplopen in een land. En dat we daardoor misschien wel de geboekte vakantie op onze buik kunnen schrijven. Dit is iets wat veel mensen niet willen riskeren en daardoor voor een ‘veiliger’ alternatief kiezen, een vakantie in eigen land. 

We kunnen in Nederland ook prima op vakantie, we kunnen bijvoorbeeld naar een camping of voor mensen die het liever wat luxer willen naar een vakantiehuisje. Nu blijkt uit onderzoek van de consumentenbond dat veel aanbieders van een vakantiehuisje erg onduidelijke prijzen hanteren, waardoor een huisje uiteindelijk duurder is dan de consument had verwacht. Het vakantiehuisje lijkt in eerste instantie een leuke lage prijs te hebben maar uiteindelijk komen daar nog allerlei kosten bovenop. Dit zijn kosten zoals reserveringskosten, toeristenbelasting, ‘verplichte’ bedlinnen en eindschoonmaak. Dit blijkt bij maar liefst elf van de zestien onderzochte bedrijven met vakantiehuisjes het geval te zijn. Hierdoor worden sommige vakantiehuisjes onder aan de streep ongeveer 160 euro duurder.

“Bijzonder klantonvriendelijk, bedrijven spiegelen de prijzen veel te gunstig voor. Daardoor weten consumenten niet waar ze aan toe zijn en is het het veel te moeilijk voor ze om prijzen met elkaar te vergelijken. Bovendien het is ook nog eens tegen de wet, want die verplicht aanbieders om de vaste onvermijdbare kosten op te nemen in de eerste prijs die ze laten zien”.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.
BlaBlaBla
Print Friendly, PDF & Email