De zomermaanden zijn inmiddels aangebroken en dat houdt in dat veel Nederlanders met de fiets op pad gaan. Vanaf 10 juli start de Nederlandse Spoorwegen met de proef fietsreservering in de trein. Deze proef wordt gestart om reizigers meer zekerheid te geven op een fietsplek in de trein. Reizigers die tijdens deze proef hun fiets mee willen nemen in de trein krijgen 25 procent korting krijgen op een fietskaart Dal. De reizigers moeten wel de fiets voorafgaand aan de treinreis verplicht aanmelden via de NS-app of via ns.nl/fiets, ook kunnen reizigers een reservering maken via de klantenservice of bij de NS-balie op het station. De proef duurt tot en met 25 september en geldt door heel Nederland op alle NS-trajecten.

De NS vraagt al langer aan reizigers om hun fiets vrijwillig vooraf aan hun reis aan te melden, meer dan 80 procent van de reizigers heeft hier gehoor aan gegeven. Deze reizigers gaven wel aan in feedback naar de NS dat het vooraf aanmelden van een fiets geen voordeel opleverde ten opzichte van reizigers die dit niet deden. Daar moet nu verandering in komen. De al eerder aangekondigde proef met het vooraf aanmelden van fietsen in de trein stuitte op groot onbegrip van onder andere de Fietsersbond en Rover, zij zien liever dat er alternatieve oplossingen worden gezocht om meer plekken voor fietsers te creëren in de trein. Inmiddels hebben de Fietsersbond, Rover, wielersportbond NTFU en Fietsplatform ruim 11.000 handtekeningen verzameld in een petitie tegen verplichte fietsreservering in de trein. Toch zet NS de proef door, ze willen hiermee de overlast door fietsen in de trein voor andere reizigers beperken.

Lees ook: Zomervakantie regio noord start met prima weer

Print Friendly, PDF & Email