Zonnig en zomers tot tropisch warm vakantieweer zit er voorlopig niet in, maar de zomervakantie voor regio Noord start met prima weer voor buitenactiviteiten. Volgens Jaco van Wezel van Weeronline is komende week een afwisseling van wolken, zon, enkele buien en maxima van 20-25 graden. Het grootste deel van de tijd is het droog, maar soms valt een dagdeel door de passage van een buiengebied in het water.

Zomerse hoogstandjes zitten er aan het begin van de vakantie niet in. Dat is slecht nieuws voor wie wil zonnebaden aan het strand, een recreatieplas of bij een buitenzwembad. Maar over het algemeen is het prima weer voor alle andere buitenactiviteiten. Komende week wordt het vaak een graad of 21 aan de kust en 22-24 graden landinwaarts. In Limburg kan de zomerse 25 graden soms behaald worden. Soms is het net wat warmer of wat koeler, maar grote uitschieters worden niet verwacht.

Deze temperaturen zijn heel normaal voor de tijd van het jaar en ook het weerbeeld past typisch bij de Nederlandse zomer. Er wordt een mix van wolken, zon en enkele buien verwacht. Een groot deel van de tijd is het droog met zonnige perioden. De wind is slechts zwak tot matig en daardoor voelt het al snel lekker aan. Soms trekt een buiengebied over en dat kan vakantie-activiteiten verstoren. Als het midden op de dag zonnig is wordt zonkracht 6-7 behaald. Dit betekent dat tussen 12 en 15 uur een onbeschermde huid al binnen 10-30 minuten kan verbranden.

Onzekerheid op lange termijn

Eind volgende week wordt het mogelijk warmer en zonniger, maar de onzekerheid is groot. Wel is duidelijk dat de neerslagkansen geleidelijk afnemen. De windrichting bepaalt uiteindelijk hoe warm het gaat worden. Waait de wind uit het oosten tot noordoosten dan stijgt de temperatuur al snel in grote delen van het land naar 25-30 graden. Er zijn ook berekeningen waarbij de wind uit het noorden tot noordwesten waait. In dat geval blijft de middagtemperatuur uitkomen op 20-25 graden.

Lees ook: Reisadvies Algarve Portugal weer terug naar code oranje

Zaanse Schans windmolens
Print Friendly, PDF & Email