Rijkswaterstaat is erg druk met het in kaart brengen van alle problemen in en rondom de vaarwegen in ons land. De enorme wateroverlast van afgelopen weken zorgde voor onveilige en onbevaarbare vaarwegen in ons land. De vaarwegmarkering is op veel plaatsen weggespoeld en er dreef allerlei troep in de rivieren, zoals bomen, koelkasten, DIXI’s en caravans. De Maas is gestremd geweest tot 21 juli, dit om onveilige situaties te voorkomen voor het vaarverkeer. Ook was de Maas gestremd om golfslag van schepen rondom huizen, dijken en nooddijken te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat een groot schip enorme golven met zich meebrengt, en dat kun je in een situatie van hoog water absoluut niet gebruiken. De Mobiele verkeersleiders hebben dit vaarverbod gehandhaafd op de Maas.

“Als een huis net niet onder water staat en er vaart een schip voorbij, dan kan dat ervoor zorgen dat er een golf naar binnenkomt. Dat is niet gewenst. Er varen niet veel mensen met een bootje. De beroepsvaart is goed op de hoogte en staat in nauw contact met informatiekanalen voor berichtgeving hierover. Af en toe kom je wel wat recreatievaart of een paar vissers in een bootje tegen die niet over de stremming hebben gehoord. We spreken hen dan aan, leggen uit dat er een verbod geldt en dat ze weer van het water af moeten”.

Joost, Mobiel Verkeersleider op de Maas en het Julianakanaal.

Alle troep die in de Maas drijft moet natuurlijk opgeruimd worden, de meeste troep in de vaarweg is inmiddels opgeruimd. Met kraanschepen is de grootste rommel uit het water gevist. Aan de oevers ligt ook een hoop troep, maar Rijkswaterstaat zegt druk in overleg te zijn met de gemeenten hoe dit het beste aangepakt kan worden. Het opruimen van deze troep aan de oevers kan namelijk gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Je kunt maar zo tot je knieën vast komen te zitten in de modder en ook kunnen er gevaarlijke voorwerpen zoals gasflessen tussen de aangespoelde troep liggen. Dit vraagt dus om een speciale aanpak.

“Momenteel monitoren we of de vaarwegmarkering overal nog in orde is. Deze is namelijk op veel plekken weggespoeld. Als we zien dat de markering ergens niet in goede staat is, geven we dit door aan de markeerdienst die dan weer alles op orde brengt. Dat gebeurt niet in een dag, dus gaat er een bericht uit voor alle scheepvaart dat de markering onbetrouwbaar is”.

Joost, Mobiel Verkeersleider op de Maas en het Julianakanaal.

Foto boven: Kim Willems / Shutterstock.com

Lees ook: Trevvel verwelkomt nieuwe klanten Capelle a/d IJssel

Print Friendly, PDF & Email