Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerde in maart de nieuwe subsidie ‘Veilige schoolroute op gemeentewegen’ en trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Intussen dienden al 7 lokale besturen een subsidieaanvraag in, om zo samen 15 schoolroutes veiliger te maken, goed voor een bedrag van 814.547,68 euro. Onveilige kruispunten en onveilige fietsroutes zijn vaak voorkomende klachten van fietsers én de reden waarom ouders hun kinderen niet met de fiets naar school laten gaan.

"Deze legislatuur wil ik de verkeersveiligheid in schoolomgevingen én op schoolroutes drastisch verhogen. De eerste aanvragen zijn binnen en ik roep alle steden en gemeenten op om te bekijken welke schoolroutes op gemeentewegen veiliger moeten worden"

Recente cijfers van de stadsmonitor tonen aan dat 39% van de inwoners vindt dat fietsen naar school op een veilige manier kan, in de centrumsteden is dat tot 40%. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zet samen met lokale besturen prioritair in op veilige schoolroutes, zowel op gewestwegen als op gemeentewegen. 

verhoogde verkeersveiligheid

Lokale besturen kunnen de subsidie veilige schoolroute aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid op schoolroutes op gemeentewegen verhogen. Minister Peeters wil met deze subsidies gemeenten ondersteunen om op schoolroutes maatregelen te nemen die de veiligheid van de schoolgaande jeugd ten goede komen. De middelen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor verkeerssignalisatie en andere kleine infrastructurele ingrepen op gemeentewegen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Gentse station elke dag overstelpt van vele fietsers

Gemeenten kunnen een subsidie aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolroutes verbeteren. Die subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Ontdek hier enkele tips en richtlijnen voor de subsidieaanvraag en projecten in uw gemeente. Projecten die in aanmerking komen voor de subsidie voor veilige schoolroutes mogen uiterlijk 12 maanden in beslag nemen. Gemeenten moeten een start- en einddatum invullen in het aanvraagformulier en binnen de 3 maanden die daarop volgen een factuur versturen. 

Lees ook: Minister Lydia Peeters realiseert fietsbrug over E34

Gent is het fietsmekka in Vlaanderen
Print Friendly, PDF & Email