Terwijl Antwerpen in de top van alle internationale lijsten van fietsvriendelijke steden staat, blijft Gent zich uitroepen tot dé fietsstad van Vlaanderen. En niet geheel onterecht want één ding is al bij het begin duidelijk, je moet lef hebben om de auto’s in de binnenstad te weren. Met de invoering van het circulatieplan is het al vier jaar verboden om Gent met de wagen te doorkruisen. Ook werden veel parkeerplaatsen geschrapt om Gent zo onvriendelijk mogelijk te maken voor de bezoekers die met de auto op bezoek komen. Wie met zijn auto tot aan de Korenlei wil komen om een nachtje in het Marriott Hotel te slapen, kan dit wel via de Drabstraat bereiken en parkeren in de diepe kelders van het hotel. Je betaald dan 40,- EUR extra per nacht voor je verblijf.

"Toeristen kijken zich in Gent de ogen uit. Het wemelt in de straten van fietsen, bakfietsen, ligfietsen, koersfietsen, fietskoeriers, agenten op de fiets, noem maar op. Tel daar nog de fietsstraten, -bruggen en -tunnels bij en je begrijpt meteen waarom een uitje naar Gent met de fiets een topidee is. Gent op wieltjes, let’s go!"

Gent staat niet in die lijstjes van fietsvriendelijke steden omdat het net niet groot genoeg is als stad om te worden onderzocht. Geheel tegen de zin van de horeca bleef men de Gentse binnenstad autovrij maken maar toen ze hoorden dat ze terrassen konden zetten dankzij de extra vrijgekomen ruimte, was de tegenzin vlug over.

Coupure

Hier worden de Gentenaars verwend en er rijden dagelijks tienduizend fietsers de stad in en evenveel weer uit. De ‘Coupure’ loopt langs het kanaal Gent-Brugge. De voormalige straat is nu de mooiste fietsstraat van Vlaanderen. Het vroegere fietspad is nu voor voetgangers. Gent beschikt over 432,- kilometer aan fietspaden en 13,- kilometer aan fietsstraten. Deelfietsen zijn ruim aanwezig. Het aantal dodelijke fietsslachtoffers is vrij laag maar het aantal licht gewonden licht daarentegen vrij hoog in vergelijking met andere steden. En daar hebben de tramsporen voor een groot deel mee te maken. Als een spaghetti wringen de sporen zich tussen de kasseien en daar wil menig fietswiel in terecht komen. Op de kop van de Veldstraat bij de Korenmarkt is het uitkijken geblazen.

investeringen

In Gent werd in de periode 2013-2018 meer dan 15 miljoen EUR geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. 55 grootschalige fietsprojecten werden gerealiseerd of opgestart en meer dan 200 kleinere ingrepen hebben ervoor gezorgd dat fietsen in Gent een pak veiliger en aangenamer werd. Er werden nieuwe fietsonderdoorgangen geopend aan de Isabellakaai, de Nieuwevaartbrug en de Rozemarijnbrug. Er kwamen nieuwe fietsbruggen richting het Parkbos, over de zijarm van de Watersportbaan en naar de Krook. Er werd gestart met de bouw van een fietstunnel onder de Dampoort en een fietsbrug tussen de Bellevue en de Stropkaai. En heel wat straten en wegen, zoals de Brusselsesteenweg, Antwerpsesteenweg en Gasmeterlaan kregen nieuwe fietspaden. In totaal goed voor meer dan 60 km nieuwe of vernieuwde fietsinfrastructuur.

Lees ook: Nederlandse KAR moet Gentse tram sneller maken

uitkijken met de fiets in de spaghetti van tramsporen
Pitane
Print Friendly, PDF & Email