Rond deze tijd van het jaar wanneer, onder normale omstandigheden, de Gentse Feesten worden opgebouwd is het altijd aanpassen voor de tramgebruikers. Maar ook buiten de Gentse Feesten periode blijft het voor de trambestuurder wat snelheid halen betreft dramatisch. Wie met regelmaat in Gent op bezoek komt heeft het vast gezien. Voor fietsers is de tram vaak een obstakel  waar men zo snel mogelijk voorbij wil fietsen.

Een tram die zo traag rijdt dat fietsers hem inhalen. Het is een frustrerend, maar helaas bekend gevoel voor tramreizigers in Gent. Een gemiddelde snelheid van 10 of 11 kilometer per uur op bepaalde trajecten is geen uitzondering in Gent en daar wil De Lijn iets aan doen. Dit voorjaar begon De Lijn tien trams van lijn 2 en 4 uit te rusten met Nederlandse ‘KAR-technologie’. Door gebruik te maken van deze radio-technologie is de hoop dat men in Gent wat snelheid kan winnen door verkeerslichten voor de tram automatisch op groen te plaatsen wanneer de tram er aan komt. 

KAR staat voor korteafstandsradio en beïnvloedt verkeerslichten met een radiosignaal. KAR kan worden beschouwd als een draadloze variant van VETAG/VECOM, systemen die verkeerslichten beïnvloeden met behulp van detectielussen in de weg. Een belangrijk voordeel ten opzichte van die systemen is juist het ontbreken van de vaak dure detectielussen, die duur zijn om te vervangen en te wijzigen. Dit maakt het relatief eenvoudig om ook in omleidingssituaties prioriteit te geven bij verkeerslichten. 

Stad Gent is tevreden dat De Lijn investeert in snellere trams want een trage tram is geen reclame voor het openbaar vervoer in een stad die vol inzet op duurzaamheid en het weren van wagens in de stad. Duurdere of drastischere ingrepen om trams sneller te maken zijn eigen beddingen en het weghalen van parkeerplaatsen langs de tramsporen. Inmiddels is er in Nederland voor KAR een landelijke communicatiestandaard vastgesteld en wordt het op veel plaatsen in Nederland uitgerold voor het openbaar vervoer en voor nood- en hulpdiensten. Voorbeelden van enkele gemeenten waar KAR wordt toegepast voor hulpdiensten zijn Apeldoorn, Alkmaar, Heerhugowaard en Maastricht. In de provincie Zeeland maken de ambulancevoertuigen ook gebruik van KAR.

Lees ook  Voetgangers krijgen vrij baan in Gentse binnenstad

Lees ook: Ook dit jaar geen Gentse Feesten deze zomer

Veldstraat
Foto: © Pitane Blue - De Veldstraat is geen voetgangersstraat omdat er een drukke tramlijn door rijdt
Print Friendly, PDF & Email