Het bleef bang afwachten maar de knoop werd doorgehakt. Het zinnenprikkelend cultureel volksfeest dat tien dagen de stad in vuur en vlam moest zetten van 16 tot 25 juli 2021 gaat niet door. De Stad Gent ziet zich genoodzaakt om de Gentse Feesten ook dit jaar te annuleren. Niettemin mikt de Stad nog steeds op een zomer en najaar vol activiteiten. Om dat mogelijk te maken, komt er meer geld in het knaldrangfonds.

Iedereen in onzekerheid laten en de Gentse Feesten uitstellen naar een onbepaalde datum is geen werkbare oplossing, noch voor de organisatoren, noch voor de stads- en veiligheidsdiensten. Bovendien gaan de Gentse Feesten gepaard met een ware volkstoeloop en honderdduizend mensen loslaten in de Gentse straten en op elkaar gepakt staan dansen en zingen voor een podium is misschien ook niet het beste idee. En een afgezwakte versie van de Gentse Feesten zou volgens het stadsbestuur geen zin hebben.

"Voor het tweede jaar op rij geen Gentse Feesten, dat doet erg pijn aan ons Gents hart. Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing. Organisatoren hebben die duidelijkheid nu nodig om alternatieven uit te werken. We gaan hen daarin sterk ondersteunen en alles op alles zetten om de Gentenaars een mooie zomer te bezorgen, binnen wat kan en mag."

Mathias De Clercq, burgemeester
je kan een bezoek brengen aan de toren van de Sint-Baafskathedraal

Na het slechte nieuws was bij velen meteen ook de vraag en vooral hoop dat er alternatieven komen voor hun geliefde Gentse Feesten. Vorige maand nog gaf Feestenminister Annelies Storms echter al aan dat dat voor haar geen optie is. Een optie is om van de Gentse Feesten een testevenement te maken zoals de FieldLab Evenementen in Nederland.

Voor het eerst waren er in 2020 geen Gentse feesten. Een logische conclusie na de mededeling van premier Wilmès dat er geen festivals en massa-evenementen tot eind augustus werden gehouden. Vandaag koesteren alle Gentenaars de hoop dat dit jaar de feesten kunnen doorgaan. De Feesten maken deel uit van het Gentse DNA en trekken tien dagen lang dagelijks zo’n 100.000 bezoekers.

Extra ondersteuning voor organisatoren

De pleinorganisatoren kunnen tot maximaal 30 procent van hun basissubsidie aanvragen om de brug te maken naar volgend jaar en om de lopende kosten te dekken. Daarnaast is er ook het Knaldrangfonds dat de Stad in het leven heeft geroepen om evenementen in de zomer en het najaar te ondersteunen. Daar was reeds 250.000 euro in voorzien, nu komen de vrijgekomen middelen van de Gentse Feesten en eerder afgelaste stadskermissen en wijkfestivals ook in dat fonds terecht. Op die manier komt er één miljoen euro vrij. Dat geeft Gentse organisatoren stads breed zekerheid en biedt hen voldoende tijd en ruimte om in de zomer én in het najaar kwalitatieve en coronaveilige evenementen te organiseren.
 
Print Friendly, PDF & Email