Print Friendly, PDF & Email

De mondkapjesplicht blijft van kracht voor de taxisector, op luchthavens en in vliegtuigen, in het openbaar vervoer en overige bedrijfsmatig vervoer. De mondkapjesplicht vervalt wel op perrons, stations, halteplaatsen en op onderwijsinstellingen. Dat is een van de blijvende maatregelen die duidelijk werden na de persconferentie van demissionair Premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge afgelopen dinsdag werd gehouden. Het dringend advies om elkaar de ruimte te geven verandert vanaf 25 september in “Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand”. 

Veel verandert er niet na 25 september. De nachthoreca blijft gesloten wat voor de taxisector geen goed nieuws is. Ongeplande evenementen zijn tussen middernacht en 6 uur ’s morgens niet toegestaan. Discotheken mogen ‘s avonds open, maar moeten dan al om middernacht weer sluiten. Daarnaast komt er ook een verplichting op het gebruik van een coronatoegangsbewijs voor alle bezoekers of gasten vanaf 13 jaar in de horeca, festivals of evenementen. Ook in de cultuursector en bij sport gelden dezelfde maatregelen. Er worden kleine uitzonderingen gemaakt voor specifieke eet- en drinkgelegenheden zoals uitvaartcentra, luchthavens, wegrestaurants en internationale treinen.

anderhalve meter

Volgens betrokkenen is het Outbreak Management Team (OMT) huiverig. Vanwege het loslaten van de anderhalve meter maatregel gelden er geen bezoekersnormen meer, waarmee locaties en evenementen weer de volle capaciteit kunnen benutten. Voor meerdaagse evenementen met overnachting geldt dat het coronatoegangsbewijs elke 24 uur gecontroleerd moet worden. Ondanks de nachthoreca verboden blijft vervalt het entertainmentverbod in de horeca.

Toch wordt de dag van versoepelingen op 25 september niet de dag dat alle coronamaatregelen tot het verleden behoren. Wel zijn er versoepelingen in de quarantainemaatregelen voor reizen naar Nederland. Zo hoeven gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden niet meer in quarantaine.

Lees ook  CDT: Censys faciliteert verplichte datadeling voor taxibedrijven zonder automatisering

evenementensector

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) reageert met verbijstering op de maatregelen die zijn gepresenteerd door het demissionaire kabinet. Ook wil de VNPF dat met deze aangekondigde maatregelen de huidige steunmaatregelen moeten blijven en uitgebreid worden omdat zij vrezen dat zonder deze steun een groot deel van de poppodia en festivalorganisatoren alsnog failliet gaat. Dat er voor ongeplaceerde festivals die binnen plaatsvinden wel een maximumcapaciteit van 75 procent geldt, heeft volgens de organisatie ook weinig zin. 

Lees ook: Taxi populairder dan ooit door coronacrisis

mondkapjesplicht in de taxi blijft van kracht na 25 september