Op Amsterdam Airport Schiphol stegen de kosten met 22%. Schiphol is nu een van de duurste vliegvelden in Europa, zeker op basis van de prijs per kilometer. En toch zijn Europees gezien door de coronacrisis taxi’s populairder dan ooit. Dat is het gevolg van de hogere prijzen voor huurauto’s en een verminderd gevoel van veiligheid in het openbaar vervoer, veroorzaakt dezelfde coronacrisis. In hun Airport Taxi Report Summer 2021 vergeleek ook de tarieven van de taxi’s op de 50 drukste Europese vliegvelden. Voor een enkel ritje tussen Schiphol en Amsterdam betaal je 55 euro, van Brussel centrum naar de luchthaven betaal je 45 euro, dat is iets duurder dan het Europese gemiddelde dat op 41 euro ligt. Dure huurauto’s en openbaar vervoer worden momenteel vermeden.

“Dat lijkt veel geld, maar de prijzen voor een treinticket naar het centrum van Brussel zijn respectievelijk 9,10 euro (2e klas) / 10,20 euro (1e klas). Voor een groep van vier personen is een taxi van deur tot deur dus een heel interessant alternatief”

Vliegveldinfo.nl is de grootste vliegveld informatie website van de Benelux, zij bieden handige informatie over 500 vliegvelden wereldwijd, met name in Europa. Dit zorgt ervoor dat u goed voorbereid op reis gaat en bij zowel vertrek als aankomst weet wat u te wachten staat. Voor taxibedrijven komt de toenemende vraag bij vakantiegangers als geroepen, zij kunnen het gemis aan zakelijke klanten nu deels opvangen met de groeiende vraag bij reizigers en toeristen.

Airport Taxi Report Summer 2021

Voor aanbieders van huurauto’s was 2020 een rampjaar. Doordat er nauwelijks vraag was, waren aanbieders genoodzaakt om een deel van het wagenpark te verkopen. Nu een jaar later zorgt dit voor problemen, omdat de vraag inmiddels groter is dan het aanbod van huurauto’s. Bovendien komen er door het wereldwijde chiptekort relatief weinig nieuwe auto’s op de markt. Het gevolg is duidelijk, door de schaarste is het huren van een auto veel duurder dan gebruikelijk.

Lees ook  Khadija Arib neemt het roer over bij maatschappelijke raad Schiphol

Vliegveldinfo.nl vergelijkt ieder half jaar, in de zomer en de winter, de taxi tarieven op de 50 drukste luchthavens in Europa. Er wordt vergeleken op basis van de ritprijs en prijs per kilometer, de focus kan verschillen. Voor vliegvelden die dicht bij het centrum zijn gelegen is de ritprijs een gunstigere vergelijking, de prijzen zijn lager omdat er minder kilometers moeten worden gemaakt. Voor vliegvelden verder van het centrum is de prijs per kilometer een gunstigere vergelijking, doordat de prijs per kilometer daalt naarmate de afstand toeneemt. In de zomer van 2020 en de winter van 2021 is het rapport niet verschenen als gevolg van de coronacrisis.

Openbaar vervoer te druk

Ook al gaat het langzaam de goede kant op in Europa, nog steeds is een deel van de mensen huiverig om zich in grote groepen te begeven, of dicht op andere mensen te zijn. Het openbaar vervoer kan zorgen voor een onveilig gevoel en wordt daarom nog vermeden door een deel van de reizigers. Een taxirit is duurder dan een rit met het openbaar vervoer, maar (het gevoel van) veiligheid wint het vaker dan voorheen van de kosten.

Lees ook: Pitane Mobility zet vol in op mobiele taxisoftware

In Europa bedraagt de gemiddelde prijs voor een taxi van de luchthaven naar het stadscentrum 41 euro
Print Friendly, PDF & Email