Brussels Airlines noteert sinds midden augustus een lichte stijging van de zakenreizen vanuit België. Met een wekelijkse stijging van het aantal boekingen tussen 30 en 40% verwacht de luchtvaartmaatschappij in september ongeveer 28.000 zakelijke passagiers uit Brussel te verwelkomen. Terwijl zakelijke reizigers normaal twee tot drie weken van tevoren boeken, heeft de trend van last-minute boekingen sinds het begin van de coronaviruscrisis het boekingstijdstip veranderd in slechts twee tot drie dagen voor hun reisdatum.

Toenemende vraag naar zakenreizen

Sommige sectoren hervatten zakenreizen sneller dan andere. De eerste sectoren die zakenreizen weer oppakken zijn de Europese en andere politieke instellingen, universiteiten en de Marine, gevolgd door de auto-industrie, internationale bouwbedrijven en producenten van bouwmaterialen. Ook NGO’s en verzekeringsmaatschappijen die repatriëringen uitvoeren, vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de zakelijke klanten van Brussels Airlines. Hoewel veel multinationals nog steeds een (gedeeltelijk) thuiswerkbeleid hanteren, verwacht de luchtvaartmaatschappij dat haar grote zakelijke klanten hun reisbeleid per oktober zullen versoepelen.

Populaire zakelijke bestemmingen

De belangrijkste bestemmingen voor zakelijke reizigers zijn voornamelijk Europese bestemmingen zoals Italië (Milaan), Slovenië (vanwege het EU-voorzitterschap), Denemarken (Kopenhagen), Tsjechië (Praag), Duitsland (Berlijn), Oostenrijk (Wenen), Zwitserland (Genève), Spanje (Madrid & Barcelona) & Portugal (Lissabon).

Met de versoepeling van de reisbeperkingen opgelegd door de Amerikaanse overheid, waardoor volledig gevaccineerde EU-passagiers vlot de VS kunnen binnenkomen, verwacht Brussels Airlines een stijgende vraag naar zakenreizen naar de Verenigde Staten. In de eerste 24 uur na de aankondiging van het einde van het reisverbod noteerde Brussels Airlines een boekingsstijging van 180%. De Belgische luchtvaartmaatschappij zal tijdens het winterseizoen 4-wekelijkse vluchten naar New York JFK aanbieden.

Gedurende de hele crisis bleef het Afrikaanse netwerk van groot belang voor de luchtvaartmaatschappij voor zowel VFR-verkeer als zakenreizen door NGO’s en andere bedrijven. Brussels Airlines verwacht dat de vraag naar zakenreizen tegen 2024 weer het niveau van 2019 zal bereiken. De vraag naar vrijetijdsreizen herstelt zich daarentegen veel sneller.

Extra flexibiliteit blijft key

Ook voor de zakelijke klant ziet de luchtvaartmaatschappij dat flexibiliteit belangrijker is dan ooit. Daarom heeft Brussels Airlines tijdens de pandemie speciale aanbiedingen voor bedrijven gelanceerd. Voor KMO’s bieden Brussels Airlines en de Lufthansa Group een bedrijfsbonusprogramma aan genaamd Partner Plus Benefit. Het bedrijf verdient punten die kunnen worden gebruikt voor een brede selectie van aantrekkelijke prijzen, zoals gratis tickets, upgrades, toegang tot de lounge en meer.

Om het zakenreizen opnieuw te stimuleren, biedt de Lufthansa Group, waaronder Brussels Airlines, tot het einde van het jaar dubbele punten aan op het hele netwerk. Meer informatie en een gratis abonnement op het programma kan via: www.partnerplusbenefit.com. Tijdens de pandemie lanceerde de Belgische luchtvaartmaatschappij ook het meest verreikende flexibele concept op de Belgische markt, genaamd “Pay-As-You-Fly”.

Het ‘Pay-As-You-Fly’ product biedt procesvoordelen die veel verder gaan dan de reis zelf gebaseerd op het concept: “book -> fly -> pay”. Net als voorheen kunnen gecontracteerde zakelijke klanten hun reservering maken via het boekingskanaal van hun voorkeur, namelijk het door hen aangewezen reisbureau of hun online zakelijke boekingssysteem. De vliegtickets voor alle bevestigde segmenten worden 24 uur voor vertrek uitgegeven. 

Het belangrijkste verschil met een traditionele boeking is dat de betaling pas wordt geactiveerd nadat de gast aan boord van de vlucht is. Vanaf dat moment wordt de ticketprijs afgeschreven van de bedrijfscreditcard. Als het ‘Pay-as-you-fly’-ticket niet wordt gebruikt, dwz de passagier heeft niet ingecheckt, wordt het automatisch geannuleerd. De betaalkaart wordt dus niet gedebiteerd. Kortom, er worden geen facturen verzonden of betalingen verwerkt als reisplannen wijzigen of worden geannuleerd. De afgelopen twee jaar is flexibiliteit voor de klant nog meer een noodzaak geworden. Met deze producten wil Brussels Airlines zich aanpassen aan de behoeften van haar passagiers, aldus Brussels Airlines.

Lees ook: Virgin Atlantic website crasht tijdens vluchten boeken

Print Friendly, PDF & Email