Print Friendly, PDF & Email

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor verschillende landen, waaronder Slowakije en Zuid-Afrika, aan. De wijzigingen zijn op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Slowakije is aangewezen als hoogrisicogebied en gaat van groen naar geel. Wie vanuit dit land naar Nederland reist, heeft vanaf zondag een coronabewijs nodig. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.

Bosnië en Herzegovina en Moldavië worden donderdag door de EU van de lijst van veilige landen afgehaald en krijgen de code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Deze landen zijn aangewezen als hoogrisicogebied. Reizigers naar Nederland moeten een coronabewijs laten zien.

Veilige landen

Rwanda, Chili en Koeweit worden donderdag juist toegevoegd aan de EU-lijst van veilige landen en krijgen de code geel, waarbij wordt opgeroepen op te letten wegens risico’s. Reizigers naar Nederland hebben eveneens een coronabewijs nodig.

Onder meer Zuid-Afrika en Noord-Macedonië worden afgeschaald van zeerhoogrisico- naar hoogrisicogebied. De kleurcode blijft oranje. Reizigers naar Nederland hebben een coronabewijs nodig, maar de quarantaineplicht vervalt, evenals de testplicht voor gevaccineerde reizigers.

Als gevolg van de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft de Spaanse regering het gebied uitgeroepen tot rampgebied. De kleurcode van La Palma verandert naar oranje. De rest van het land blijft geel.

Lees ook: Brussels Airlines ziet lichte stijging van zakenreizen

 

Reizen met negatief testbewijs