Internationale intercitytreinen moeten weer snel terugkeren naar Den Haag. De gemeente heeft daarvoor onlangs gepleit bij een delegatie van de Europese Commissie. De groep Europese politici deed met de ‘Connecting Europe Express’ de stad aan op station Den Haag Hollands Spoor in het kader van het Europese Jaar van de trein, EUYearofRail. Deze trein reed de afgelopen maand kriskras door 26 Europese landen en stopte in 100 steden. Het Europese Jaar van de trein is een actie om treinreizen te positioneren als duurzaam, slim en veilig.

Half december rijdt de laatste directe intercity van Den Haag naar Brussel. Daarmee heeft Den Haag als een van de weinige steden in Europa van deze omvang geen directe internationale treinverbinding meer, terwijl de stad een internationale positie heeft met allerlei toonaangevende grote bedrijven en instellingen zoals Europol en het Internationaal Strafhof.

Trein draagt bij aan klimaatdoelen

De trein is onmisbaar om lokaal, nationaal en internationaal mensen te verleiden om op een andere manier te reizen en klimaatdoelen te halen. ‘Tot ongeveer 500 kilometer is de trein het belangrijkste vervoermiddel als alternatief voor het vliegtuig. Ook voor langeafstandsritten met de auto is de trein hèt duurzame alternatief. Goede internationale verbindingen per spoor zijn daarvoor onontbeerlijk. Ook voor het leefbaar houden van Den Haag en de economische ontwikkeling van de stad, de Zuidelijke Randstad én Nederland zijn internationale treinverbindingen een must’, vertelt wethouder Robert van Asten van Mobiliteit.

Kansrijke internationale verbindingen vanaf Den Haag

Samen met NS, spoorwegbeheerder ProRail, het gemeentelijke samenwerkingsverband Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland wil de gemeente de volgende internationale verbindingen realiseren:

  • Richting Brussel, Parijs en Londen: naadloos overstappen in Rotterdam op het bestaande hogesnelheidsnet. Op termijn een rechtstreekse snelle intercity (IC) verbinding met Antwerpen en Brussel.
  • In Utrecht een naadloze overstap op het hogesnelheidsnetwerk voor een snelle verbinding met onder andere Düsseldorf.
  • Een directe verbinding naar Aken via Eindhoven en Heerlen.

Met een bijdrage vanuit Europa kan snel, simpel en relatief goedkoop veel winst worden behaald. De gemeente stelt bijvoorbeeld voor om het traject tussen Delft en Schiedam te verdubbelen naar 4 sporen en een derde spoorboog van Den Haag Centraal naar Hollands Spoor aan te leggen. Hiermee kan in 2030 het aantal hogesnelheidstreinen in Europa zijn verdubbeld. Den Haag is dan direct op dit netwerk aangesloten, aldus gemeente Den Haag.

Lees ook: Het is weer flink drukker in de trein

Den Haag Stadhuis
Print Friendly, PDF & Email