De winter is weer in aantocht, aankomende zaterdag op zondagnacht wordt de klok één uur teruggezet. Om 03:00 gaat de klok terug naar 02:00 en kunnen we een uurtje langer slapen. De winter is niet voor een iedereen een fijne tijd, vroeg donker, koud en nat weer en dan soms ook nog sneeuw. Vorig jaar werden massaal winterbanden ingeslagen toen het weer ineens omsloeg. Dit is misschien niet erg handig want je kunt door de drukte op dat moment bijna nergens meer terecht om je banden te laten wisselen. 

De herfst is een mooie tijd om even na te denken wat je met je banden gaat doen, ga je je zomerbanden vervangen voor winterbanden of heb je allseason banden? Ga je deze winter met de auto naar het buitenland of blijf je in Nederland? Winterbanden presteren het beste bij temperaturen onder de 7 graden. Die temperatuur wordt in Nederland doorgaans bereikt van november tot maart, maar ook in april kan het kwik nog wel eens onder die temperatuur liggen. Binnen deze periode is het sterk aan te raden om op winterbanden te rijden. 

Winterbanden bieden meer grip dan zomerbanden zodra de temperatuur zakt onder de 7 graden en op natte wegen. In Nederland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden maar in veel omringende landen is dat wel verplicht in de winter of bij winterse omstandigheden. Winterbanden zijn verplicht in onder andere Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en vanaf dit jaar november ook in de bergebieden in Frankrijk. Op de website van de ANWB kun je per land terug vinden wat de precieze regels zijn.

Allseason banden zijn weer niet zo geschikt bij sneeuw, deze band heeft kenmerken van een zomer- en een winterband. Je kunt deze banden het hele jaar door op je auto laten zitten. Bij temperaturen rond de 25/30 graden en -10/-15 presteren deze banden minder goed dan zomer of winterbanden. Het is dus altijd goed om elk jaar in de herfst bij jezelf na te gaan welke banden voor jou het meest geschikt zijn.

Lees ook: Mobiliteit maakt het mogelijk in elke gemeente

Print Friendly, PDF & Email