Onlangs nam Thalys officieel haar nieuw ontworpen trein in gebruik. De trein biedt 28 extra zitplaatsen, 15% meer bagageruimte en een nieuw bargedeelte. Bovendien verlaagt de grotere capaciteit de CO2-uitstoot per kilometer per passagier. Met de upgrade van de treinstellen speelt Thalys nadrukkelijk in op de toekomst van internationaal spoorwegvervoer. Het doel van de renovatie was het vergroten van de capaciteit met 28 zitplaatsen met behoud van het hoge comfortniveau. Om zo veel mogelijk te kunnen voldoen aan behoeften van reizigers vroeg Thalys 5000 klanten om input.  

Meer ruimte 

Er is 15% extra bagageruimte en het nieuwe bargedeelte, de ‘Kiosk’, is volledig heringericht en aangepast op de huidige wensen van reizigers. Drank- en snackautomaten zorgen voor een flexibel aanbod om mensen, onafhankelijk van de bestemming en het tijdstip, snel te kunnen bedienen.  

Milieuvriendelijker 

Met deze nieuwe trein zet Thalys een volgende stap om reizigers een milieuvriendelijkere reis aan te bieden. Sinds 2020 rijden Thalys-treinen voor 100% op groene energie. Bovendien zijn nu ook uitgerust met leds om het gebruik van elektriciteit te besparen. Daarnaast worden in de WC’s van het nieuwe treinstel geen chemicaliën meer gebruikt. Single-use plastic wordt stapsgewijs vervangen door duurzame alternatieven en de grotere capaciteit van de treinen maakt het mogelijk de CO2-uitstoot per km per passagier aanzienlijk te verminderen.  

“De afgelopen 25 jaar heeft Thalys aanzienlijk bijgedragen tot het versterken van de banden tussen Europeanen. We zijn enorm trots dat we vandaag onze nieuwe trein in gebruik kunnen nemen: wederom een betrouwbaar en milieuvriendelijk vervoermiddel. Deze trein staat symbool voor de ambitie van Thalys om zich telkens te blijven vernieuwen en om aan behoeften van moderne reizigers te kunnen voldoen. We gaan door met de ontwikkeling van het Europese spoorwegvervoer”.

Comfort prioriteit ontwerp 

Voor de renovatie van haar treinen deed Thalys een beroep op Yellow Window, een Belgisch ontwerpbureau onder leiding van Axel Enthoven. De Franse ontwerper Matali Crasset werkte mee aan onder andere de keuze van bepaalde kleuren en elementen van de stoelen en het bargedeelte. De prioriteit bij de renovatie was het comfort, met name bij de keuze van de stoelen, een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsbeleving van Thalys. Verder kenmerkt het nieuwe ontwerp zich door doorlopende lijnen en een bijzonder heldere verlichting.  

Eerste rit vanaf Amsterdam Centraal 

Voor de inhuldiging reed de nieuwe trein vanochtend van Amsterdam naar Brussel, met aan boord Thalys partners, klanten en journalisten. Op Amsterdam Centraal Station werd de nieuw ontworpen Thalys-trein verwelkomd door Heike Luiten, directeur NS International, die samen met Bertrand Gosselin het vertreksein gaf voor de nieuwe trein.

“We ontvangen de vernieuwde Thalys vandaag met open armen op Amsterdam Centraal. Een veelbelovende stap in de verdere verbetering en uitbreiding van internationaal treinverkeer. Ook in de toekomst verbinden we zo nog meer internationale treinreizigers op een comfortabele en klimaatvriendelijke manier met elkaar.”

De eerste trein rijdt vooralsnog op het traject Amsterdam-Parijs met stops in Parijs, Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Schiphol-Airport en Amsterdam. De Duitse route van Parijs naar Dortmund via Brussel, Luik, Aken, Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Essen zal volgens planning in 2022 in gebruik worden genomen. Naar verwachting zal het project in 2024 afgerond worden, aldus Thalys.

Foto boven en beneden: Thalys Beeldbank.

Lees ook: NS Go fijn voor werkgever en werknemer

Vernieuwde Thalys.
Print Friendly, PDF & Email