Taxichauffeurs worden regelmatig geconfronteerd met vervelend gedrag van klanten. Een taxichauffeur in Oostende heeft afgelopen week rake klappen gekregen nadat zijn passagier om geld vroeg en hij dat niet wou geven. Het komt steeds vaker voor. Onlangs werd ook al een taxichauffeur werk onbekwaam geslagen door een agressieveling. De voornaamste reden is de aanwezigheid van cashgeld in de wagen. Ondanks de beroepsfederatie aandringt op zo weinig mogelijk cash geld in de taxi, zijn er toch nog veel chauffeurs toch niets liever zien dan cashgeld in hun zakken. Wanneer ik zelf een taxi neem, komt het nog te vaak voor dat de chauffeur uitdrukkelijk om cash vraagt omdat de betaalterminal ’toevallig’ defect is.

Volgens secretaris-generaal Pierre Steenbergen van GTL-Taxi zorgt de digitale betaling voor een evolutie. Toch blijft dan de vraag waarom veel taxichauffeurs in de grootsteden bijna boos worden wanneer je zegt dat je enkel kan pinnen en geen contant geld bij hebt. Van Steenbergen adviseert iedereen om zo veel mogelijk digitaal te betalen. Al verandert dat natuurlijk niets aan het feit dat taxichauffeurs vaak ook slachtoffer worden van verkeersagressie zonder dat ‘cash’ in het spel is.

gevaar aan beide kanten

Geweld is niet altijd richting de taxichauffeur. Niet alleen is lhbtq’s geweld is aan de orde van de dag, twee vriendinnen die na een nachtje stappen een taxi namen bij de standplaats in Sloterdijk in Amsterdam, zouden met geweld zijn beroofd door een taxichauffeur. Onlangs kwam een rapport naar buiten van de Amerikaanse taxidienst Lyft. Die heeft tussen 2017 en 2019 4158 meldingen van seksuele aanranding gekregen waarbij het 360 keer om verkrachting ging. Dit blijkt uit de eerste veiligheidsrapportage die Lyft nu naar buiten heeft gebracht. De cijfers zijn waarschijnlijk hoger omdat de melding niet per se meteen is gedaan meteen nadat seksueel geweld heeft plaats gevonden. 

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

slachtofferhulp

Het zijn maar enkele voorbeelden uit een lijst die oneindig lijkt. Aangifte doen is van belang om de dader te kunnen opsporen en om schade vergoed te krijgen. Slachtofferhulp helpt bij uw aangifte en geven tips en adviezen. Heeft u ernstig letsel opgelopen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven kunt u een financiële tegemoetkoming aanvragen als u een geweldsmisdrijf heeft meegemaakt en hierdoor ernstig psychisch of lichamelijk letsel heeft opgelopen. De tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven is ook voor nabestaanden van slachtoffers van een geweldsmisdrijf of dood door schuld.

Lees ook: Taxichauffeur veroordeelt voor ontucht met passagiers

pinnen in de taxi
Print Friendly, PDF & Email