Het grote tekort aan taxichauffeurs leidt tot bezorgdheid over de openbare veiligheid. Uit cijfers van het Office for National Statistics blijkt dat 49 procent van de vrouwen zich niet veilig voelt om alleen te lopen in het donker. Het tekort aan taxichauffeurs komt te midden van verhoogde angsten over de veiligheid van vrouwen ’s nachts ook na berichten over spionage in clubs en bars en een golf van wantrouwen jegens de politie na de moorden op Sarah Everard en Sabina Nessa.

De Licensed Private Car Hire Association (LPCHA), die de industrie vertegenwoordigt, schat dat het Verenigd Koninkrijk een tekort heeft aan 160.000 van de voorheen 300.000 man sterke arbeidskrachten, wat leidt tot veiligheidsrisico’s voor vrouwen en arbeiders die ’s nachts naar huis proberen te komen. Steve Wright, voorzitter van de LPCHA, vertelde de BBC dat de combinatie van problemen een “perfecte cocktail” voor de industrie vertegenwoordigde.

Meer dan de helft van de taxichauffeurs met een vergunning heeft de sector verlaten sinds het begin van de pandemie, waarschuwde een brancheorganisatie. Het komt nadat opeenvolgende nationale lockdowns de vraag naar taxidiensten sterk hebben verminderd. Elders hebben een achterstand in dure vergunningen voor voertuigen en brandstoftekorten als gevolg van de crisis in de toeleveringsketen voor problemen gezorgd voor chauffeurs. Het aanvragen van een rijbewijs kan een bestuurder maar liefst £ 600 per jaar kosten.

De GMB Union schreef aan het ministerie van Transport en drong er bij hen op aan om taxi’s als een essentiële dienst te classificeren.

Lees ook: Veilig pinnen of cash, wat willen taxichauffeurs?

Lees ook  Laat je niet verrassen tijdens carnaval, zorg voor een BOB of gebruik bussen en treinen
typisch daklicht taxi in Londen
Print Friendly, PDF & Email