Bijna tweederde van de Nederlanders wil vaker op vakantie gaan als de coronapandemie voorbij is en alle restricties opgeheven zijn. Daarmee willen ze de rampzalige vakantieseizoenen van de afgelopen twee jaar compenseren. Meer dan de helft van de vakantiegangers zag in die periode zijn vakantie uitgesteld of geannuleerd worden vanwege corona.

Dat blijkt uit een poll onder 2550 bezoekers van review- en boekingssite Zoover. De website trekt 30 miljoen bezoekers per jaar en biedt 15.000 pakketreizen aan van bijna alle reisaanbieders. Daardoor kan Zoover het zoek- en boekgedrag van Nederlandse vakantiegangers nauwkeurig volgen en analyseren.

Uit de poll blijkt dat Nederlanders staan te springen om in 2022 weer eens ‘normaal’ op vakantie te gaan, dus zonder QR-codes, PCR-testen, inreisbeperkingen of quarantaineregels. Maar liefst 61,1% van de ondervraagden is van plan om na corona vaker op vakantie te gaan. De meeste mensen willen volgend jaar op autovakantie naar het buitenland (40,3%), maar bijna net zoveel vakantiegangers zijn van plan om een vliegvakantie te boeken naar een zonnig oord (38,9%). Hoewel Nederland in coronatijd steevast op nummer 1 stond in de lijst van populairste vakantiebestemmingen, is slechts een op de vijf mensen (19,6%) van plan om volgend jaar de vakantie in eigen land door te brengen.

“Nu het boekingsseizoen nadert zie je dat mensen het weer over hun vakanties gaan hebben en dat ze weer de zon op willen zoeken. Dat zie je terug in de uitkomsten van de poll. We zagen van de zomer een toename van luxere vakanties en meer last minutes naar vijf sterren en All-Inclusive resorts. Nu zien we in het zoek- en boekgedrag een duidelijke toename in autovakanties naar het buitenland. Dat komt omdat mensen graag naar het buitenland willen, maar vliegen ook nog een beetje spannend vinden. Er zijn tenslotte veel vakanties uitgesteld en geannuleerd.”

Uit de Zoover-poll blijkt dat de pandemie diepe sporen heeft nagelaten bij reizigers. Bij maar liefst 55,3% van de respondenten is de vakantie de afgelopen jaren uitgesteld of geannuleerd vanwege corona. De gesloten grenzen en de vele beperkende maatregelen heeft het reisgedrag van veel mensen beïnvloed, zowel nu als in de toekomst. Uit de peiling blijkt dat een derde (33,1%) van de mensen van plan is een andere vakantiebestemming te bezoeken dan voor corona. Nu ook klimaatverandering een groeiend probleem wordt, is vliegen minder populair. Bijna twee op de vijf vakantiegangers (37,6%) is van plan minder vaak te vliegen. Een kleine meerderheid (55,3%) gaat niet meer of minder vliegen en een minderheid van 7,1% zegt vaker te gaan vliegen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat zonnige bestemmingen meestal alleen op die manier bereikbaar zijn.

Lees ook: Geen Black Friday maar Fair Friday voor TUI

Maar liefst 61,1% van de ondervraagden is van plan om na corona vaker op vakantie te gaan.
Print Friendly, PDF & Email