Print Friendly, PDF & Email

Niet aan deze verkoopdag meedoen is volgens Petra Kok, woordvoerster bij TUI Nederland, commercieel masochisme en op z’n zachtst gezegd onhandig. Op vrijdag 26 november is het weer zo ver, een dag van stuntprijzen en waanzinnige kortingen. Bedrijven doen er alles aan om de kracht van die ene dag zo lang mogelijkheid te laten duren. Zelfs tot wel elf dagen lang zogenaamde kortingen in Black Friday stijl onder de naam ‘singles week’ met als voornaamste uitgangspunt de consument overtuigen te kopen. 

"Maar om nu heel kiloknallerig mee te doen in deze maand waarin de duurzaamheid en zorg voor de wereld centraal staan is ook zo wat."

Volgens de woordvoerster moeten niet alleen de mensen die in Glasgow aanzitten verstandige beslissingen nemen, maar wij allemaal. En dat doet TUI ook, daar hadden veel politici een voorbeeld kunnen aan nemen die met een private jet kwamen aanvliegen. Reizen blijft populair. Het maakt de wereld groter en verruimt je blik. Maar ook toekomstige generaties moeten kunnen blijven genieten van mooie reizen. We moeten met elkaar iets zuiniger zijn op de wereld en dus ook iets bewuster op reis.

Fair Friday

Op vrijdag 26 november wil TUI alleen die reizen in de etalage zetten die onder het in maart geïntroduceerde Fair Travel vallen, dus reizen met steun aan de lokale gemeenschap en economie, een verblijf in één van de 800 hotels in het TUI aanbod met een eco-label en investering in de verduurzaming van mobiliteit.

genieten van een natuurvakantie

Volgens Kok moet je niet alleen praten over wat je wilt bijdragen, maar ook iets doen. Het is onrealistisch om te denken dat we helemaal niet meer gaan reizen. Dus later we dan beter reizen en misschien ook iets minder. Het afgelopen jaar heeft ook voor veel innovatie, creativiteit en nadenken gezorgd. TUI heeft de tijd gebruikt om zorgvuldig in kaart te brengen waar en hoe vakantiereizen een grotere bijdrage kunnen leveren aan mens en milieu op de vakantiebestemmingen. En dat heeft geleid tot de introductie van Fair Travel, (h)eerlijk op vakantie.

duurzame vakantie

Tijdens een duurzame vakantie ontbreekt het je op geen enkel vlak aan luxe, comfort, klasse en stijl. Alles wat je op een ‘normale’ vakantie mag verwachten, is hier ook. Maar er is hier nagedacht over bepaalde dingen en er zijn zeer bewuste keuzes gemaakt. Het fruit bij het ontbijt komt bijvoorbeeld van de boomgaarden net buiten het dorp. Ook het schijfje citroen in je cocktail. De sfeervolle verlichting in het restaurant werkt op zonne-energie en de meeste wijn komt van wijnboeren uit de streek. Samen met je lokale gids, die ze opgeleid hebben in de TUI Academy, kan je de wijngaarden soms bezoeken.

eerlijk op reis

Met het boeken van deze vakantie draag je ook bij aan duurzamere vormen van vervoer. Zowel over land als in de lucht. Samen investeren in biobrandstof voor hun vliegtuigen en in elektrisch vervoer over de weg. Als je een fair travel vakantie boekt bij TUI dan is dat inclusief een bijdrage van 2,- p.p. en TUI verdubbelt dit tot 4 euro. Dat klinkt misschien niet veel maar als je al deze bijdragen in een jaar bij elkaar optelt, kunnen zij serieus en structureel investeren in een duurzame toekomst.

Lees ook: Volvo Cars ondertekend verklaring op COP26