Als duveltjes uit een doosje kwamen de door lockdown opgesloten Nederlanders. Veel ondernemers in Antwerpen hebben de afgelopen tijd goede zaken gedaan. Door de invasie van dagjesmensen uit Nederland kon de koopjesperiode of solden niet beter beginnen. Veel winkeliers spreken over 20 tot 30 procent meer omzet dan verwacht. Het idee is simpel geweest. De Nederlandse regering gooide eigen land op slot en de Nederlander brachten massaal het geld naar grenssteden in België door er te gaan winkelen of dineren. De invasie van de afgelopen twee weken heeft alles goedgemaakt voor veel ondernemers wat er vorig jaar door corona aan omzet is kapot gegaan.

dubbel gevoel

Nederlanders zijn vooral dagjestoeristen. Ondanks de hotelsector ook kon mee profiteren van de toeloop maakte het uiteraard niet al het verlies goed. Een dubbel gevoel bij het zien van de mensenmassa in de straten, op terrassen en in de winkels. Terwijl de Provinciegouverneur Cathy Berx het afkeurde kneep de middenstand een oogje dicht en liet de kassa rinkelen. Het was voorspelbaar nu alle niet essentiële winkels in Nederland de deuren dicht moeten houden. De Nederlanders zelf lieten zich niet binnenhouden maar in plaats daarvan lieten ze het verkeer helemaal vast lopen in en rond Antwerpen. Berx vroeg dat iedereen zijn verantwoordelijkheid nam en noemde het winkeltoerisme uit Nederland “contraproductief en onverstandig.”

De politie riep op om buiten de stad te parkeren. Het idee daarachter was om de P+R plaatsen te gebruiken en verder te reizen naar de binnen stad met het openbaar vervoer. Massaal als sardientjes in het hangpad staan van de tram of bus. Ook in het Centraal Station In Antwerpen was het opvallend druk want ook met de trein kwamen Nederlanders die een dagje kwamen shoppen in Antwerpen zodat de NMBS extra veiligheidspersoneel moest inzetten. Het geeft veel Vlamingen een slecht gevoel dat mensen maatregelen in eigen land omzeilen door elders te gaan. Het wordt niet met zoveel woorden uitgesproken, maar Nederlanders zijn voor veel niet ondernemers helemaal niet welkom in de horeca, winkels of bij de Antwerpse kappers.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Het geeft veel Vlamingen een slecht gevoel dat mensen maatregelen in eigen land omzeilen door elders te gaan.

“Begrip voor mensen die willen ontspannen, blij voor de Belgische ondernemers, maar ook treurigheid en boos voor de situatie waar we hier in Nederland gehouden worden en wat dat voor ondernemers en jongeren hier betekent. Als het in België kan, moet het hier ook kunnen!”. Een van de gemende reacties op wat zich de afgelopen weken in Antwerpen heeft afgespeeld. En dan te bedenken dat velen Nederlanders gewoon bij elkaar komt voor de nieuwjaarsborrel achter de eigen voordeur. 

allemaal hetzelfde

Andersom is het ook al voorgekomen dat België dicht was en de Belgen naar Nederland gingen. Overigens werd er toen ook neergekeken op de Belgen die de grens over gingen. Men heeft zijn vrijheid en recreatie gewoon nodig en kan dat niet in eigen land dan zoekt men het elders. “Een lockdown in eigen land sponsort andere economieën en helpt inflatie alleen maar meer in de hand”, aldus een van de reacties.

Lees ook: Massa’s Nederlanders in Vlaamse winkelstraten

Print Friendly, PDF & Email