Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Je kon er op wachten nu alle niet essentiële winkels in Nederland de deuren dicht moeten houden. Nederlandse toeristen laten het verkeer helemaal vast lopen in en rond Antwerpen. Provinciegouverneur Cathy Berx vraagt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en noemt het winkeltoerisme uit Nederland op dit moment “contraproductief en onverstandig.” De politie roept op om buiten de stad te parkeren.

Ook in het Centraal Station In Antwerpen was het weer opvallend druk want ook met de trein komen Nederlanders die een dagje kwamen shoppen in Antwerpen zodat de NMBS extra veiligheidspersoneel moest inzetten. Het geeft veel Vlamingen een slecht gevoel dat mensen maatregelen in eigen land omzeilen door elders te gaan. Het wordt niet met zoveel woorden uitgesproken, maar Nederlanders zijn niet welkom in de horeca, winkels of bij de Antwerpse kappers.

"Dat dit nu gebeurt, getuigt van weinig respect voor die sector. Het is bijzonder onverstandig en getuigt van weinig solidariteit”,.

(Tekst loopt door onder de foto)
“contraproductief en onverstandig”

Ook premier Mark Rutte riep Nederlanders begin vorige week op om vooral niet naar België of Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. Hij benadrukte dat het advies van het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) is om juist zo min mogelijk contact met anderen te hebben. 

De ANWB heeft dinsdagochtend files op onder meer de A58 van Tilburg naar Breda vastgesteld. De NS moest op perrons zelfs medewerkers inzetten om de passagiersstromen in goede banen te leiden. Berx erkende geen juridische instrumenten te hebben om dagjesmensen uit Nederland te weren. Over de grens zijn restaurants en cafés tot elf uur ‘s avonds open, maar België is niet blij met de Nederlanders die daar de afgelopen dagen massaal op af komen.

In Vlaamse media stonden kranten deze week vol verhalen over restaurants die een grote stroom van Nederlanders te verwerken krijgen. Niet alleen in Antwerpen, maar ook Gent, Turnhout of Lommel worden overlopen. De NS raadt reizigers af om de trein naar België te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. De treinen zitten veel te vol en dus is het volgens het spoorbedrijf onmogelijk om voldoende afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.

Lees ook: Rutte; “Het is verschrikkelijk voor het hele land”

Antwerpen Centrum