Nederland gaat opnieuw op slot tijdens de kerstperiode. Voor het tweede jaar op rij worden de feestdagen geenszins wat de meesten in gedachten hebben. Vanaf zondag 19 december gaat Nederland vanaf 5.00 uur in een totale lockdown. Massaal ging iedereen zaterdag shoppen met als gevolg overvolle winkelstraten, lange files en stormloop in de winkels. Bij ondernemers zakt de moed flink in de schoenen. Niet essentiële winkels blijven massaal met de voorraad zitten, de horeca trekt een streep door alle reserveringen en de cultuursector gaat weer op slot.

einddatum

Momenteel zijn alle beperkingen van kracht tot 14 januari 20222 maar Rutte wil geen voorspellingen doen over hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen. “We weten niet of er nog andere varianten komen hierna, dat kan ik echt niet voorspellen,” zegt hij. Het kabinet en de deskundigen zullen de komende tijd veel blijven overleggen en de ontwikkelingen rondom omikron voortdurend volgen, benadrukt Rutte.

"Ik denk dat we tegen elkaar moeten zeggen: corona is voorlopig nog niet weg. En dat is een ontzettende tegenvaller, voor de hele wereld. Dat moeten we met elkaar het hoofd bieden."

Minister President Mark Rutte

Tijdens de nieuwe lockdownregels mogen mensen thuis nog maximaal twee bezoekers ontvangen. De kerstdagen en de jaarwisseling zijn daarvan uitgezonderd: dan geldt een maximum van vier bezoekers. Ook buiten geldt een maximum van twee mensen die mogen samenkomen, en ook hier geldt een uitzondering voor de feestdagen.

vakantie

Wie Nederland en de lockdown wil ontvluchten kan weg. Vakantie kan, “maar houd je dan wel aan de regels,” zegt De Jonge. “Het kan zijn dat er regels gelden bij het inreizen, of dat je met terugreizen met extra maatregelen te maken krijgt.” De Jonge laat ook weten dat er een quarantaineplicht gaat gelden voor alle mensen die van buiten Schengen naar Nederland reizen. Maar die plicht moet nog officieel worden bevestigd.

Lees ook  Belgische spoorbonden houden voet bij stuk met 48-urenstaking

school

Het hele onderwijs en de buitenschoolse opvang moeten dicht tot en met ten minste 9 januari. Dat is volgens het kabinet nodig om de verspreiding van de omikronvariant te beperken. Op 3 januari besluit het kabinet of het onderwijs na 10 januari weer open kan.

Lees ook: Loonsverhoging onzeker voor zorgvervoer en taxi

Print Friendly, PDF & Email