Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Terwijl het publiek gerustgesteld kan zijn dat er geen werkelijke dreiging was, blijft de noodzaak voor alertheid en nauwkeurige beoordeling van veiligheidsrisico's in het openbaar vervoer een punt van aandacht.

Een ogenschijnlijk normale busreis van Frankrijk naar België veranderde donderdagochtend in een spannende politieactie toen de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen een FlixBus aan de kant zette na alarmerende informatie over mogelijke terreurplannen. Dit incident benadrukt de constante alertheid die nodig is in het openbaar vervoer, vooral in een tijd waarin Europa te maken heeft met een verhoogd risico op terroristische activiteiten.

De bus met 46 passagiers, die onderweg was van Frankrijk naar België, werd afgeleid naar de verkeerspost van Wetteren na een bezorgde melding van een passagier. Die beweerde dat er drie mannen zaten te praten over een mogelijke aanslag. Deze informatie werd direct serieus genomen door de autoriteiten. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt bevestigde dit incident in een verklaring aan VTM Nieuws: “Een passagier op de bus heeft verdachte zaken opgemerkt en hoorde vier mannen spreken over een aanslag”.

De politie heeft meteen actie ondernomen en de bus naar de verkeerspost begeleid. Bij aankomst werd een perimeter ingesteld rond het voertuig, en de politiediensten begonnen met een grondige doorzoeking. De buitenkant van de bus was als eerste aan de beurt, en de hele bus zou verder onderzocht worden.  Rond de middag is ontmijningsdienst DOVO aangekomen maar in de bus zelf werden geen explosieven gevonden.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - foto ter illustratie Flixbus

Bij navraag aan FlixBus bleek dat de chauffeur de identiteitskaarten van alle passagiers controleert voordat zij instappen, een standaardprocedure die in dit geval geen bijzonderheden had opgeleverd. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de huidige veiligheidsmaatregelen in het openbaar vervoer en of deze voldoende zijn om dergelijke dreigingen te detecteren.

Lees ook  Politie: 800 overtreders in Noord-Holland onder verscherpt toezicht

De situatie escaleerde snel toen de politie besloot om de passagiers één voor één van de bus te halen en drie personen te arresteren. Deze snelle reactie toont de efficiëntie en paraatheid van de Belgische veiligheidsdiensten in het omgaan met mogelijke terreurbedreigingen. Het incident wordt momenteel verder onderzocht, en meer details zullen naar verwachting volgen.

vrijlating

Na een grondig onderzoek en de arrestatie van drie jongemannen, heeft het parket van Oost-Vlaanderen hen weer vrijgelaten, een beslissing die nieuwe vragen oproept over de communicatie en reactie op vermeende veiligheidsrisico’s in het openbaar vervoer. Volgens de advocaat van een van de vrijgelaten jongemannen was de oorzaak van het incident slechts een ‘stomme discussie over een zitplaats’. 

Advocaat An Van de Steen, de advocaat van een van de betrokken jongemannen, zegt dat zij met drie op weg waren naar de luchthaven van Zaventem om van daaruit een vliegtuig naar Australië te nemen, waar ze zouden gaan werken. De reactie van de politiediensten en de daaropvolgende acties, hoewel gebaseerd op onjuiste informatie, onderstrepen de paraatheid en efficiëntie van de Belgische veiligheidsdiensten.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron