Pitane Image

Met 383.123 ingeschreven nieuwe auto’s in 2021 noteert de Belgische automarkt een daling van -11,2% ten opzichte van een reeds verstoord jaar 2020. Nieuwe auto’s werden voornamelijk ingeschreven door ondernemingen en in het Vlaams Gewest. Volgens automobielfederatie Febiac werd in 2021 de nieuwe automarkt gedomineerd door professionele klanten, die samen bijna 6 op de 10 nieuwe auto’s hebben ingeschreven. Het marktaandeel van particulieren is gedaald van 43,6% in 2020 tot 40,3% in 2021.

tekorten

Geëlektrificeerde auto’s hebben een historische doorbraak gerealiseerd en bereiken voor het eerst een niveau dat vergelijkbaar is met dat van dieselwagens en de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s is nog nooit zo laag geweest. De orderboeken bij fabrikanten blijken goed gevuld, maar de productiecapaciteit staat onder druk van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders over de sectoren heen. Na een jaar 2020 dat sterk werd beïnvloed door Covid-19, staat de automobielsector nu voor een nieuwe uitdaging: de tijdige productie en levering van de nieuwe voertuigen die de klanten bestellen.

De automobielsector investeert zwaar in de ontwikkeling en het op de markt brengen van geëlektrificeerde voertuigen. Dit komt niet alleen tot uiting in het aantal inschrijvingen van nieuwe auto’s, maar ook in het steeds groter wordende aanbod van verschillende modellen. Eind 2021 waren er in België 70 verschillende BEV-modellen en 87 verschillende PHEV-modellen te koop. Als gevolg van de grotere populariteit van BEV- en PHEV-motorisaties bij ondernemingen, hebben de nieuwe bedrijfswagens die in 2021 werden ingeschreven, logischerwijs een veel lagere gemiddelde CO2-uitstoot dan nieuwe auto’s die door particulieren werden ingeschreven.

Lees ook  Importeurs en reparateurs personenauto’s blinken uit in omzetgroei 2023

kostprijs

Voor minder dan 20.000 euro is er amper een elektrische auto te vinden. Daar tegenover staat dat elektrische auto’s goedkoper zijn in onderhoud. Toch blijft dit een lastig verkooppraatje wanneer een diesel en de benzinewagen die in dezelfde toonzaal staat duizenden euro’s goedkoper is. Volgens Febiac zet ook het gebrek aan laadinfrastructuur in België een rem op de opmars van de BEV. Febiac hekelt vooral de situatie in Brussel en Wallonië, omdat het gros van de publieke laadpalen in Vlaanderen staat. Volgens de fabrikanten zal de kostprijs van de elektrische wagens dalen als er meer laadpunten zijn. 

Lees ook: Verkoop lichte en zware bedrijfswagens gestegen in 2021

Auto’s werden voornamelijk ingeschreven door ondernemingen en in het Vlaams Gewest
Print Friendly, PDF & Email