Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De nieuwste Dragonfly TOMP-API versie 1.3.0 zet de standaard voor integratie tussen MaaS providers, Transport Operators, organisaties en overheden. De TOMP-WG heeft bij deze release strak toezicht gehouden op compatibiliteit met de vorige versie waardoor de eerder ingeslagen weg voor bedrijven om onderling te koppelen gegarandeerd operationeel blijft.

De werkgroep heeft de afgelopen maanden veel energie gestoken in het verder afstemmen op het MaaS-ecosysteem om de interoperabiliteit te vergroten. Het resultaat mag er zijn. Met de nieuwste TOMP-API versie werden enkele upgrades aan de TOMP-API gemaakt om het mogelijk te maken toetsbare informatie van eindgebruikers uit te wisselen met behulp van de blockchain. In een ICT wereld waar standaarden aan de orde van de dag zijn, is de TOMP-API een onmiskenbare schakel geworden bij veel integratiepartners. 

Hulpmiddelen

Wanneer u op MaaS-manier reist, maakt u normaal gesproken gebruik van diensten die de verschillende vervoerders aanbieden. Soms heb je misschien andere dingen nodig die met het bezit te maken hebben zoals een helm op een snelle fiets. En dan rijst de vraag: is de TOMP-API in staat om deze ‘add-ons’ of ‘hulpmiddelen op een generieke manier in het proces op te nemen? Tot de huidige versie 1.2.0 was het antwoord nee. Maar in de nieuwste versie gaan men add-ons faciliteren als integraal onderdeel van de TOMP-API. De huidige manier van plannen en boeken werd uitgebreid om add-ons te vergemakkelijken. De uitbreiding heeft ook gevolgen voor de levering van algemene en betalingsinformatie

GOFS-project

Binnen het GOFS-project is de werkgroep gaan samenwerken met GTFS. Dit project wordt geleid door MobilityData en heeft als doel een standaard vast te stellen voor de mobiliteitswereld. De leden zijn belangrijke spelers in de mobiliteitsindustrie die weten dat algemeen aanvaarde datastandaarden het voor reizigers gemakkelijker maken om vervoersopties zoals openbaar vervoer, gedeelde mobiliteit of openbaar vervoer te vinden, te begrijpen, te betalen en te gebruiken.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei
(Tekst loopt door onder de foto)
Soms heb je misschien andere dingen nodig die met het bezit te maken hebben zoals een helm

Compatibiliteit

Het lijkt erop dat het toevoegen van hulpapparatuur van invloed is op de informatie van de operator, de planning en de eindpunten van de rituitvoering. Dit omvat een groot deel van de bouwstenen van de TOMP-API. Gelukkig zijn dit niet-brekende extensies. Dit betekent dat een 1.3.0-implementatie een bericht van een 1.2.0-implementatie moet kunnen verwerken, zonder technische problemen of complicaties. Omgekeerd moet ook de communicatie met een nieuwere implementator naadloos verlopen, maar de nieuw geïntroduceerde concepten kunnen natuurlijk nog niet worden afgehandeld.

Over TOMP

De TOMP-WG is een samenwerkingsinitiatief om een standaard API te creëren voor de technische communicatie tussen Transport Operators en MaaS Providers binnen het MaaS ecosysteem door middel van een API (Applicable Programming Interface). De TOMP-API is een open standaard en wordt ontwikkeld in de werkgroep met publieke en private partijen. Deelnemers worden gefaciliteerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: TOMP moet einde maken aan spaghetti van verbindingen

API