BLUE

Drie gewonden per dag bij gebruikers van elektrische steps en dat is nog maar het topje van de ijsberg volgens de onderzoekers. Immers worden niet alle ongevallen of personen die gekwetst raken door het gebruik van de step geregistreerd. Opvallende cijfers die in steden als Gent en Brugge in mindere mate gelden. In deze steden zijn immers geen aanbieders van e-steps aanwezig omdat de stad dit niet toestaat. De voornaamste reden hiervoor zijn de kasseien in het straatbeeld die het gebruik van de step onmogelijk maken.

Bij veel ongevallen met e-steps is geen enkele andere weggebruiker betrokken. De groeiende populariteit van de elektrische step vertaalt zich sinds vorig jaar ook in de ongevallencijfers. De politie registreerde in het hele land vier doden na ongevallen met e-steps en in totaal is er sprake van 1.022 incidenten.

veilige elektrische step 

Ondernemers van de Gentse start-up Taito hebben hun eigen ervaringen met een elektrische step in Gent gebruikt om een model te bouwen dat volgens hen een stuk veiliger. Een beetje afgekeken van de motoren. De step heeft 2 wielen vooraan en 1 achteraan. Daardoor ben je volgens de bedenkers al een stuk stabieler dan op de gebruikelijke 2 wielen. Daarnaast werd veel aandacht besteedt aan verlichting en vering. De bedenkers zijn van Gent en kennen de kasseien en het oneffen wegdek.  Ze maakten gebruik van het steunprogramma van de universiteit voor jonge ondernemers. De elektrische step komt in de zomer op de markt. 

“Ons doel is om de veiligste elektrische step op de markt te brengen. Het bedrijf start vandaag zijn pre-sale via crowdfunding-platform Indiegogo”

Volgens Vias is de voornaamste reden voor het aantal ongevallen de onstabiele en hobbelige rijervaring op kasseien, gladde wegen en bij putten in de weg. In het design van Taito hebben de oprichters François Desmet, Nathan De Baets en Jules Dobbelaere gekozen voor een design met optimale schokdemping dankzij drie grotere, pneumatische banden, een gepatenteerde, innovatieve vering en een zwevend houten platform.

(Tekst loopt door onder de foto)
Al veertig jaar lang is Fnac, verdeler van culturele, technologische en vrijetijdsproducten, de place to be voor verschillende generaties

Sinds oktober 2019 wordt een nieuw type weggebruiker door de politie geregistreerd in de ongevallenformulieren: e-step gebruikers. Aangezien dit nieuwe vervoermiddel de laatste jaren steeds meer ingang heeft gevonden en steeds vaker betrokken is bij verkeersongevallen, is besloten de ongevallenstatistieken met betrekking tot dit type gebruiker in de verkeersveiligheidsbarometer op te nemen.

verkeersbarometer

De verkeersveiligheidsbarometer wordt trimestrieel gepubliceerd en geeft een overzicht van het aantal verkeersongevallen met letselschade (letselongevallen) die zich sinds het begin van het jaar hebben voorgedaan. Naast het aantal letselongevallen worden ook gegevens met betrekking tot het aantal verkeersslachtoffers (gewonden en doden) gepubliceerd. De cijfers worden vergeleken met de cijfers in de overeenstemmende periodes in eerdere jaren om evoluties van ongevallencijfers in kaart te brengen.

Lees ook: Voor e-step is milieubalans vooralsnog negatief

Print Friendly, PDF & Email