Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het Eindhovense softwarebedrijf Pitane BV lanceerde een primeur voor de taxisector. Vooral diegenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van combinaties van ritten naar scholen, dagbestedingen of vraagafhankelijk vervoer coördineren voor een gemeente of regio zien een grote winst.

Pitane Mobility Visueel Combineren laat de gebruiker om zelf de keuze maken welk kaartmateriaal hij wil gebruiken om mee te werken. De software biedt ondersteuning voor Google Maps, Microsoft Bing Maps, Microsoft Azure Maps, OpenStreetMaps, TomTom, Here Maps en MapBox. Pitane Visueel Combineren editie 2022 kan ook worden gebruikt voor het visueel maken van combinaties binnen het groepsvervoer. Op een slimme en doordachte manier kunnen leerlingen of reizigers visueel worden verzameld naar locaties, scholen of dagbestedingen. Gedaan met het verzamelen in Excel bestanden en sorteren op postcodes. 

kosten drukken

Wellicht is het voornaamste, naast de nieuwe functionaliteiten van de software, dat het gebruik de kosten voor licenties van kaartmateriaal enorm kan drukken. Naast de grote en vaak veel te dure spelers in de markt kan men nu ook gebruik maken van OpenStreetMaps als goed alternatief. Zoals eerder aangekondigd nemen bedrijven afscheid van de Internet Explorer. Bedrijven als Google en Microsoft zelf bieden enkel nog ondersteuning voor op Chrome gebaseerde Internet browsers. Andere Internet browsers werken wellicht beperkt of steeds minder. Zo lanceerde Google Maps afgelopen week zijn nieuwe API die geen ondersteuning meer biedt voor de oude vertrouwde Internet Explorer. Het bedrijf wil tevens vanaf augustus 2022 volledig af van Internet Explorer.

"De tijd dat iedere planner het Shell stratenboek kende is al lang voorbij, dat zien we dagelijks aan de combinatiegraad en de kwaliteit van de routes"

geen stratenkennis

Lees ook  Vluchten geschrapt: chaos op luchthavens door softwarestoring

Eenvoudig en ook te gebruiken voor iedereen zonder grote stratenkennis van het werkgebied. En dat is wellicht wel het voornaamste wat de taxisector nodig heeft. Niet alleen het gebrek aan chauffeurs speelt parten in de sector. Er is een groot verloop van personeel op de planning en administratie. Een ware stoelendans tussen bedrijven die met enkele euro’s meer per maand een nieuwe generatie aan zich wil binden. Het gaat zelfs zo ver dat verantwoordelijken voor het werven van personeel het probleem bij de overheid leggen omdat een bredere aanpak voor personeelsgebrek noodzakelijk is. Om het gebrek aan chauffeurs op te lossen stromen ‘oude’ chauffeurs in, maar deze bereidwillige werknemers kan je niet met de modernste middelen op de centrale of planning laten werken. 

Jonge werknemers moeten in staat zijn kwalitatieve routes te maken zonder al te grote kennis van het werkgebied. De voornaamste kenmerken liggen op reizigersvlak. Wie kan niet bij wie in het voertuig, wie moeten we afzonderlijk vervoeren en wie zit beter voorin in de wagen naast de chauffeur. Stuk voor stuk kenmerken waar ‘slimme’ software die combinaties maakt niet zoveel mee kan.

Lees ook:  TOMP-API niet meer weg te denken binnen mobiliteit