Diesel bleef veruit de belangrijkste brandstof bij vorig jaar verkochte nieuwe bedrijfsbusjes in de Europese Unie. Volgens cijfers van de Europese branchevereniging ACEA rijdt ruim 90 procent van de lichte bedrijfswagens die vorig jaar werden aangeschaft op diesel. Krap 4 procent van de busjes heeft een benzinemotor. Elektrisch aangedreven lichte bedrijfswagens waren goed voor 3 procent van de markt. Voor de rest gaat het om hybride modellen of alternatieve brandstoffen.

Volgens ACEA nam de vraag naar lichte bedrijfswagens in de EU bij alle type brandstoffen toe. Van de dieselbusjes werden er ruim 1,4 miljoen verkocht. Dat betekende een stijging van ruim 6 procent op jaarbasis. Evengoed verloor diesel marktaandeel, omdat de busjes die op andere brandstoffen rijden nog populairder waren.

Zo stegen de verkopen van lichte bedrijfswagens die op benzine reden met een vijfde. Elektrisch aangedreven voertuigen zagen de verkopen bijna met twee derde aantrekken. Het marktaandeel van deze groep steeg daardoor met circa 1 procentpunt. Hybride bedrijfswagens werden twee keer meer verkocht dan een jaar eerder. Deze bussen waren goed voor 1,6 procent van de markt, waar dat een jaar eerder 0,9 procent was.

Bij alternatieve brandstoffen zoals gas, lpg, ethanol en biobrandstoffen was de plus 10 procent. Deze voertuigen zijn goed voor 1,4 procent van de markt.

In Nederland waren elektrische bedrijfswagens goed voor krap 5 procent van de markt. In bijna 92 procent van de gevallen gaat het om een diesel. Benzinemotoren en alternatieve brandstoffen waren goed voor elk 1,5 procent marktaandeel. Nog geen procent van de markt betrof een hybride model.

Lees ook: Omzet Nederlandse auto- en motorbranche flink hersteld

Print Friendly, PDF & Email