Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Overal duiken beelden op in Europese steden van demonstranten die een signaal willen afgeven in de media dat steun noodzakelijk is. Hoe klein dat ook is, de wereld komt in verzet tegen de oorlog die de Russen voeren tegen de Oekraïne. 

In alle vrijheid kan men dit in Nederland doen maar in Rusland zijn honderden mensen gearresteerd die protesteerden tegen de Russische invasie in Oekraïne. Het gaat om zeker 413 arrestaties in dertien steden. In Moskou waren er ruim 200, meldt de burgerrechtenorganisatie OVD-Info.

(Tekst loopt door onder de foto)
de wereld komt in verzet, ook in Amsterdam op de Dam

Ondertussen wil de Oekraïense president Volodimir Zelenski de internationale gemeenschap opgeroepen om een zogeheten no-fly zone in te stellen boven Oekraïne. Op die manier moet het onmogelijk worden voor Rusland om nog langer Oekraïense doelen vanuit de lucht aan te vallen. Zelenski deed zijn oproep in zijn dagelijkse videoboodschap. Hij zei dat Rusland sinds het begin van de aanval op zijn land op 24 februari 56 raketaanvallen heeft uitgevoerd en 113 kruisraketten heeft afgevuurd.

Zelenski wil ook dat Russische schepen en vliegtuigen wereldwijd worden geweerd. “We moeten de toegang van dit land tot alle havens, alle kanalen en alle luchthavens op de wereld afsluiten”, aldus de Oekraïense president. Het Witte Huis liet weten dat er wat de Verenigde Staten betreft geen no-fly zone komt. “Een no-fly zone moet je afdwingen”, zei woordvoerder Jen Psaki. Dat zou volgens haar een oorlog tussen Rusland en het Westen een stap dichterbij brengen.

Lees ook: Wopke Hoekstra roept op uit Oekraïne te vertrekken