BLUE

Op 15 mei 2011 maakte de laatst overgebleven trein uit 1967 zijn laatste rit op de Victoria-lijn.

Wanneer men aan Londen denkt is zowat het eerste dat in je opkomt het onvoorspelbare weer, maar dit wordt op de voet gevolgd door de eindeloze culturele bezienswaardigheden van de stad. Dit omvat alles van de rode dubbeldekkerbussen, de typische zwarte taxi tot de Big Ben. 

Een van de beroemdste attracties die de stad te bieden heeft, brengt echter het grootste deel van zijn tijd ondergronds door. De London Underground is een van de meest gevestigde vervoersnetwerken ter wereld en maakt het leven van forenzen in de hele stad gemakkelijker. Het lijkt misschien alsof de Londen Underground sinds de begindagen onveranderd is gebleven, maar dit is verre van het geval. 

Op 15 mei 2011 maakte de laatst overgebleven trein uit 1967 zijn laatste rit op de Victoria-lijn en betekende daarmee het einde van een historische rit van bijna een halve eeuw. De trein werd gezien als zijn tijd ver vooruit toen hij in 1968 voor het eerst de sporen raakte, vanwege zijn zitcapaciteit, raamindeling en meer naadloze reiservaring.

(Tekst loopt door onder de foto)
London Underground

Dit was iets dat ontbrak in zijn voorganger, de trein uit 1960. Terwijl de trein het meest geassocieerd werd met de Victoria-lijn, begon hij oorspronkelijk te werken op de Central-lijn. De trein zou tussen 21 februari 1968 en 1984 vanuit Woodford en Henegouwen reizen, aangezien op beide lijnen hetzelfde automatische treinbedieningssysteem (ATO) werd gebruikt. De laatste reis van de trein langs de lijn maakte ook deel uit van een doordachte inzamelingsactie voor het goede doel van Railway Children. Op het moment dat het besluit werd genomen om de trein uit 1967 te beëindigen, waren de forensen hierover zeer verdeeld.

De treinen uit het voorraadtijdperk van 1967 gebruikten een zeer low-tech remsysteem, maar de vervanging ervan implementeerde een revolutionair regeneratief remsysteem dat energie recycleerde die normaal gesproken verloren zou gaan als warmte. Sindsdien zijn de treinen allemaal naar de schroothoop gegaan, verkocht aan andere landen of tentoongesteld in musea, maar de blijvende indruk die ze hebben achtergelaten tijdens hun tijd op het spoor valt niet te ontkennen.

Lees ook: TfL verlaagt automatische opwaardering van de Oyster kaart

London Metro Map
Print Friendly, PDF & Email