DVDP width=

Er zitten voor- en nadelen aan het verzetten van de klok. Voordelen zijn dat we nu weer de warmere maanden ingaan en de avonden langer worden doordat het langer licht is. Nadelen zijn dat mens en natuur hierdoor van slag kan raken. Door het onlangs verzetten van de klok zijn er meer aanrijdingen met wild. Doordat de klok verzet is van wintertijd naar zomertijd is het nog meer oppassen voor overstekende wilde zwijnen, herten en reeën. De dieren hebben een biologische klok en die wordt uiteraard niet verzet, de ochtendspits en avondspits is dus een uur eerder en dat is net rond de tijd dat wild zich verplaatst.

Wild verplaatst zich vooral tijdens schemering. De dieren hebben volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland ongeveer twee weken nodig om hun ritme aan te passen aan onze tijd. Dat houdt in dat we deze week nog extra alert moeten zijn op plotseling overstekend wild. Als je een aanrijding hebt met een dier dat in het wild leeft en dus geen eigenaar heeft is er geen aansprakelijke partij waarbij je aan kan kloppen voor een schadevergoeding. Als je een volledig of beperkt cascoverzekering hebt is het mogelijk om je schade in te dienen bij je autoverzekering. Er staat in je polisvoorwaarden vermeldt of je dit soort schades vergoed krijgt.

Als de dieren in een leefgebied wonen wat van een beheerder is dan kan het zijn dat de beheerder aansprakelijk. Dit als bijvoorbeeld de dieren ontsnapt zijn omdat er ondeugdelijke hekken, wildroosters of hekwerken waren. Als je een aanrijding hebt met een wild dier moet je gelijk de politie bellen en de locatie doorgeven waar je bent, ook als het dier na de aanrijding is gevlucht. Je moet wachten tot de politie of faunabeheerder er is en je mag absoluut niet doorrijden na een aanrijding met een wild dier. Ook mag je aangereden wild niet meenemen, dit is strafbaar volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland

Lees ook: Burgemeester Haarlemmermeer wil afspraken met NS

Print Friendly, PDF & Email