Pitane Image

Bonaire is een schitterend en heerlijk paradijs in de Caribische zee, het is een Nederlands eiland en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Bonaire is qua oppervlakte anderhalf keer zo groot dan het Nederlandse Waddeneiland Texel en het is een erg rustig eiland met ongeveer 20.915 inwoners (laatste telling 2020). Het is een lekker rustig eiland tegenover bijvoorbeeld Curaçao, daar wonen ongeveer 155.000 mensen. Als je op Bonaire rondrijdt en ergens op een schitterend plekje stopt, waan je je vaak op een privé eiland. Het toerisme is inmiddels na een lange coronaperiode weer op gang gekomen en dagelijks meren enorme grote cruiseschepen aan in Kralendijk.

Kralendijk is zeer geschikt voor het ontvangen van grote cruiseschepen, zelfs het grootste cruiseschip kan hier aanleggen. 2020 was op weg één van de drukste cruiseseizoenen van Bonaire te worden, met gemiddeld 1959 varende toeristen per dag. Toen kwam corona en is er tot september 2021 geen cruiseschip meer aangekomen in de haven van Kralendijk. Van oktober tot en met april loopt het cruiseseizoen op Bonaire. Elke week komen er meerdere cruiseschepen naar de haven. Het is een imponerend gezicht zo’n boot ongeveer net zo groot als een flatgebouw. Wat ook leuk is dat je op Bonaire geen stoplichten hebt, hoe fijn is dat. Rotondes vind je er ook niet veel, ik heb er vijf geteld. Alles gaat hier op het gemakje en er is geen sprake van gestress op de weg.

Het verkeer op de doorgaande wegen heeft voorrang en dus niet het verkeer wat van rechts komt. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 40 km per uur en buiten de bebouwde kom is dit 60 km per uur. De wegen zijn behoorlijk slecht en je moet hier ook echt je snelheid op aanpassen wil je niet met je hoofd het dak van je auto raken mocht je door een gat in de weg rijden. Het is raadzaam om een pick-up of jeep te huren zodat je bijvoorbeeld ook naar het Nationaal park kan gaan, dit is namelijk niet aan te raden met een Fiat Panda. De auto’s op Bonaire slijten hard door de slechte wegen en het klimaat. Aan een verplichte Apk-keuring doen ze op dit eiland niet. Je moet tijdens het toeren wel heel erg letten op overstekende ezels en geiten, die lopen er namelijk heel veel in het wild rond.

Lees ook: Opletten geblazen met overstekend wild

Kralendijk
Print Friendly, PDF & Email