Sinds de verdere versoepelingen vorige maand van de coronamaatregelen is onder andere het thuiswerkadvies en de mondkapjesplicht in het OV komen te vervallen. De NS merkt dat hierdoor het aantal reizigers in de trein weer aan het toenemen is. Afgelopen zaterdag maakte er ongeveer 617.000 reizigers van de trein gebruik. Dit waren zelfs meer reizigers dan dezelfde zaterdag in 2019 en dat is een goed teken. Het aantal reizigers dat gebruik maakte van de trein de week na de versoepelingen zat op 73 procent ten opzichte van diezelfde week in 2019. In het begin van maart was dit nog 63 procent. Het is in de weekenden vaak drukker in de trein dan doordeweeks. De NS biedt verschillende kortingen aan om het reizen met de trein nog aantrekkelijker te maken. Zeker nu de brandstofprijzen zo hoog zijn is de trein misschien wel een interessant alternatief voor de auto.

“We zien dat veel reizigers de trein weer weten te vinden.. Vooral in het weekend zitten er weer meer mensen in de trein voor een dagje uit of om op familiebezoek te gaan. We weten uit onderzoek dat deze reizigers door de hoge brandstofprijzen sneller de trein pakken en het was ook mooi weer. Dat afgelopen zaterdag het aantal reizigers voor het eerst iets boven het aantal uit 2019 lag, is echt een bijzondere mijlpaal."

Marjan Rintel, president-directeur van NS.

De Nederlandse Spoorwegen kondigde vandaag ook aan dat reizigers vanaf september hun lege flesjes in kunnen leveren bij automaten op de vijf grootste stations in Nederland. Dit kan dan op station Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal. Op ieder flesje zit 0,15 eurocent statiegeld, dat is dus de moete waard. Vanaf 31 december zit er ook statiegeld op blikjes en die kunnen dan ook ingeleverd worden op de stations. De teruggave van het statiegeld gaat door middel van een Tikkie, je moet de QR-code van het statiegeld scannen en binnen no time staat het geld op je rekening. Het is uiteindelijk de bedoeling dat 50 stations in Nederland een automaat krijgen waar lege flesjes en blikjes ingeleverd kunnen worden. Hiermee draagt de NS bij aan minder plastic en zwerfaval.

“Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.”

Anneke de Vries, directeur Stations en lid Raad van Bestuur van N.
De NS merkt dat het aantal reizigers in de trein weer aan het toenemen is.
Print Friendly, PDF & Email