GRP width=

enorme concurrentie tussen de bagage-afhandelingsbedrijven op Schiphol.

Atilay Uslu, eigenaar en oprichter van het succesvolle Corendon, vindt dat de lonen van de bagageafhandeling te laag zijn. Afgelopen weekend op was het op Schiphol een grote chaos doordat medewerkers van de bagageafhandeling staakten. Als je een baan wilt in de bagageafhandeling op de nationale luchthaven, verdien je iets meer dan het minimumuurloon, blijkt uit vacatures. Het landelijke minimum is 9,96 euro per uur

Atilay Uslu maakte de uitspraak donderdagochtend bij WNL waar hij onverwacht werd overvallen met de vraag wat hij vindt over de lonen van medewerkers bij de  bagageafhandeling. Ondanks Uslu niet echt de lonen paraat had wat de medewerkers verdienen bij de bagageafhandeling voor Corendon wist hij wel dat deze wellicht in dezelfde lijn liggen met wat op Schiphol gebruikelijk is.

Het gemiddelde salaris voor een bagage medewerker (m/v) in Schiphol is € 11,97 per uur. Zo’n 150 man van de bagageafdeling van Schiphol legden zaterdag tijdens een staking de luchthaven plat. De medewerkers waren vooral boos omdat KLM een deel van hun werkzaamheden wil uitbesteden aan dienstverleningsbedrijf Viggo. KLM weersprak in een reactie op vragen van Nieuwsuur dat de staking van zaterdag iets te maken zou hebben met de hoogte van het loon. Toch eisten de stakers zaterdag wel degelijk een loonsverhoging van ongeveer drie euro, naar 14 euro per uur. 

onderhandelingen

Op 7 maart 2022 hebben de Werkgeversvereniging Passagiers- en Bagageafhandeling Luchtvaart (WPBL), die 90% van de werknemers in deze sector vertegenwoordigt, en FNV Luchtvaart een onderhandelingsresultaat bereikt over een sector-cao voor de passagiers- en bagageafhandeling in Nederland. Partijen vinden het belangrijk dat er voor de sector een eenduidig en evenwichtig pakket van arbeidvoorwaarden komt. Hiermee wordt meer duidelijkheid en zekerheid verschaft aan werkgevers
en werknemers in de sector. Voorts wordt de aantrekkelijkheid van de sector voor werknemers met deze cao vergroot en wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.

(Tekst loopt door onder de foto)
KLM Baggage Services TCR Charlatte baggage tractors

Er is een nieuw salarisgebouw voor de sector ontwikkeld, waarbij voor werkgevers geldt dat zij via een ingroeitraject in gelijke stappen in 3 jaar tijd naar het nieuwe salarisgebouw 2025 gaan. De drie stappen vinden plaats per 1 januari 2023, 2024 en 2025. In de cao-tekst wordt de uitwerking van het salarisgebouw 2023 en 2024 nader geconcretiseerd. Met dit nieuwe salarisgebouw komen de startsalarissen voor bijna alle werknemers in de sector boven de €14 te liggen.

concurrentie

De concurrentie onder de bedrijven die op de luchthavens werkzaam zijn is groot. Daarbij kan je denken aan Aviapartner, Axxicom, dnadata, Menzies Aviation, Swissport en Viggo om er maar een aantal te benoemen. Met de totstandkoming van de sector-cao vervallen de cao’s/arbeidsvoorwaardenregelingen op ondernemingsniveau. Partijen hebben afgesproken dat per bedrijf er overgangsmaatregelen worden overeengekomen voor groepen werknemers in dienst bij de betreffende werkgevers. Uitgangspunt is daarbij dat zittende werknemers die overgaan naar de sector-cao hun huidig niveau van aanspraken
van de hieronder benoemde onderwerpen bij de bedrijven, behouden dan wel dat dit op een reële wijze gecompenseerd wordt al dan niet via een overgangstoeslag. Op korte termijn gaat FNV Luchtvaart hierover met de betreffende werkgevers afzonderlijk in overleg over de inhoud en duur van deze maatregelen en om de specificatie van groepen werknemers nader te concretiseren.

Lees ook: Eerste Deense Corendonvluchten naar Antalya

Print Friendly, PDF & Email