GRP width=

Een vestiging van flitsbezorger Zapp aan de Fagelstraat in Amsterdam West moet sluiten. Volgens de gemeente past de darkstore niet in het bestemmingsplan en de rechter gaat daarin mee. Er zijn momenteel flink wat flitsbezorgers zoals Gorillas, Flink, Getir en Zapp in Nederland actief. Voor het succes van flitsbezorgers is het belangrijk dat de darkstores dicht bij de veelal jonge doelgroep zijn gevestigd. In de meeste gevallen zitten de darkstores in de binnenstad.

De darkstores zorgen voor overlast bij bewoners. Zo blokkeren de fietsen van de bezorgers de doorgang voor mensen die willen passeren en racen bezorgers over de stoepen in de buurt. Ook veroorzaken bezorgers geluidsoverlast wanneer ze voor de darkstore met elkaar staan te praten terwijl ze aan het wachten zijn op hun volgende bezorging.

Ondanks de negatieve effecten is flitsbezorging erg populair onder consumenten. De behoefte aan gemak is groot met name onder de jonge generaties zoals generatie Z en de millenials. Zo geeft het studentenplatform StudeerSnel.nl aan dat inmiddels de helft van de Nederlandse studenten klant is bij flitsbezorgers. Een op de twintig maakt uitsluitend gebruik van flitsbezorging.

De overlast die flitsbezorgers bij buurtbewoners veroorzaken kan de groei van de flitsbezorgdiensten mogelijk gaan afremmen. Om dit tegen te gaan zal een oplossing moeten worden gezocht die de negatieve gevolgen voor de omgeving terugdringt.

Flitsbezorging is nieuw businessmodel, tijd en ervaring nodig

De flitsbezorgdiensten zijn nieuw op de markt en volop in ontwikkeling. Hierdoor hebben flitsbezorgers en de omgeving nog weinig kennis en ervaring op kunnen doen hoe met flitsbezorging kan worden omgegaan op een manier die voor alle betrokken partijen leefbaar is. Het opdoen van kennis en ervaring heeft tijd nodig en vraagt inspanning van alle betrokken partijen zoals gemeenten en bewoners.

Gemeenten hebben op dit moment niet genoeg mogelijkheden om flitsbezorging vanuit darkstores te reguleren. Flitsbezorgers vallen tussen supermarkten en winkels in en dat maakt regulatie ingewikkeld. Gemeenten kunnen de wildgroei van de darkstores wel tegengaan via de bestemmingsplannen van de betreffende panden. Maar het aanpassen van een bestemmingsplan kost tijd.

In de tussentijd zal overleg tussen flitsbezorgers, gemeenten en bewoners voor een (tijdelijke) oplossing moeten zorgen. Op basis van de reacties van flitsbezorgers op de door gemeenten genomen maatregelen heb ik de indruk dat zij beslist mee willen werken aan dit gesprek.

Lees ook: Arriva beperkt dienstregeling voor bussen

Er zijn momenteel flink wat flitsbezorgers zoals Gorillas, Flink, Getir en Zapp in Nederland actief.
Print Friendly, PDF & Email