Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Met een Europees erkende identiteit kan je als consument op een veilige manier jezelf identificeren.

Aanbieders van MaaS diensten kijken met grote belangstelling uit naar mogelijkheden om internationaal klanten te identificeren op een veilige en betrouwbare manier. In 2025 zijn 1 of meer nationale wallets én Europees erkende wallets uit andere landen in Nederland te gebruiken. Daarmee kunnen burgers hun bronidentiteit, en bijbehorende gegevens en documenten gebruiken om digitaal zaken te doen met overheid en ondernemers. 

Zo kan je denken aan verhuurbedrijven van wagens of deelscooters die elke keer opnieuw een rijbewijs laten uploaden of via een iDeal transactie een bankgarantie willen zien. Met een Europees erkende identiteit kan je als consument op een veilige manier jezelf identificeren. Dit is de ambitie van zowel het kabinet als de concept-verordening EDI (Europese digitale identiteit) waarvoor de Europese Commissie een voorstel heeft ingediend. Het is een volgende stap naar een digitaal vrij verkeer van personen en hun gegevens in Nederland en de EU. Betrouwbaar, veilig, transparant en met respect voor privacy.

Softwarebedrijven en aanbieders van MaaS diensten kunnen meepraten en werken aan oplossingen voor het gebruik van een digitale portemonnee. Op 3 juni 2021 kwam de Europese Commissie met een voorstel voor herziening van de eIDAS-verordening uit 2014. Daarin staat dat elke lidstaat een elektronische identiteit (eID) en minstens 1 digitale portemonnee (wallet) moet ontwikkelen die in heel Europa geldt. Het voorstel is nog niet van kracht: eerst moeten alle lidstaten hun standpunt bepalen, daarna wordt in de Raad van de EU onderhandeld over de exacte invulling.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei

Programma EDI Stelsel NL

Om dit te realiseren moet er een stelsel voor Europese digitale identiteit in Nederland worden ingericht. Hiervoor zet het Programma EDI Stelsel NL van het ministerie van BZK nu de eerste stappen. Veel moet nog worden uitgezocht, maar 1 ding is zeker: het stelsel wordt ingericht op basis van een open houding en zoveel mogelijk co-creatie.

“Mensen die geen eID en/of wallet wensen, zullen op een goede, analoge wijze gebruik moeten kunnen maken van de dienstverlening in het publieke domein. Daar sta ik voor.”

Wie de portemonnee niet wil gebruiken, hoeft dat niet te doen. De nieuwe technologie moet aan bestaande wetten voor privacy en cyberveiligheid voldoen. Persoonsgegevens uit de portemonnee mogen bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze gevraagd zijn. Ook krijgt de portemonnee een certificaat op het gebied van cyberveiligheid.

(Tekst loopt door onder de foto)

"Een veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving. Dat is de ambitie van het digitaliseringsbeleid van het kabinet. Daarbij staan publieke waarden en de gebruikers centraal."

mogelijkheden om internationaal klanten te identificeren op een veilige en betrouwbare manier

Op maandag 30 mei en dinsdag 31 mei organiseert het Programma EDI Stelsel NL 2 Meet Ups: een offline en een online bijeenkomst. Dit zijn de eerste in een reeks over dit onderwerp. Tijdens de Meet Ups gaan we in gesprek met (software)leveranciers, ontwikkelaars, uitvoerders, beleidsmakers, burger(vertegenwoordigers) en andere partijen die betrokken (willen) zijn bij de inrichting van het EDI Stelsel in Nederland.

Meet Up Offline: maandag 30 mei, 14:00 – 16:00 uur. Locatie: The Hague Tech. Voor deze bijeenkomst zijn 40 plaatsen beschikbaar. Meet Up Online: dinsdag 31 mei, 14:00 – 16:00 uur. Voor deze bijeenkomst geldt geen maximumaantal deelnemers. In deze eerste bijeenkomsten hoor je meer over het Programma EDI Stelsel NL, worden inzichten en ideeën opgehaald en gaan deelnemers met elkaar in gesprek over hoe in Nederland de opgave kan worden gerealiseerd.

Lees ook  Dinant verkennen: optimaal reizen door het hart van de Maasvallei
Gerelateerde artikelen: